Hlavní obsah

Čech zazářil nejen oranžovou elegancí, ale hlavně chycenou penaltou

Pavel Dosadil (Aarhus)Sport.cz

Svítivě oranžový dres, žluté rukavice... Vymóděný byl jako největší fotbalový elegán. Nejen to, brankář Petr Čech podal v Aarhusu bezchybný výkon. Jistě stahoval všechny centry a poměrně brzy Dánům lapil dokonce pokutový kop, takže se největší měrou zasloužil o bezbrankovou remízu v posledním mezistátním utkání roku. „Škoda porážky s Litvou, ta nám podzim kazí,“ uvědomuje si gólman.

Foto: Jan Tauber

Ve svém svítivě oranžovém dresu byl brankář Petr Čech hlavní postavou utkání v Dánsku.

Článek

Rok 2010 pro reprezentaci skončil. Jaké bude vaše hodnocení podzimu, na jehož začátku jste rozehráli kvalifikaci EURO 2012?

Chybí nám tři body z domácího utkání s Litvou, to je jediné negativum. Musíme je nahradit někde jinde. Jinak si myslím, že počínaje výhrou nad Spojenými státy jsme hráli dobře a těžkou situaci po porážce s Litvou zvládli.

Poslední tři zápasy jste vychytal s čistým kontem. Nároďák však také málo gólů dává a kouč Bílek považuje produktivitu za jeho největší současný problém...

Kdybychom neměli šance, bylo by to k zamyšlení, ale my si je stále vytváříme. Je to pak otázka většího klidu v koncovce. Navíc si musíme uvědomit, že naši útočníci byli buď po zranění, nebo ve svých klubech nehrají pravidelně.

Věříte tedy, že s uzdraveným Milanem Barošem bude reprezentace zase nebezpečnější?

Určitě, a nejen s ním. Výběr útočníků pořád máme.

Zatím však bylo velké štěstí, že jste v Dánsku chytil penaltu a zápas skončil bez branek.

Čekal jsem do poslední chvíle. Těsně předtím, než se Krohn-Dehli rozhodl, jsem si vybral stranu, kam nakonec vystřelil. Myslím, že remíza přesně odpovídá průběhu hry. Uhráli jsme na závěr roku slušný výsledek po docela pozitivním výkonu.

Až na ty góly...

Do penalty patřil úvod nám. Byli jsme lepší, měli několik šancí a vypadalo to docela dobře. Škoda, že jsme nedotáhli některé slibné akce. Chybělo lepší zakončení a přesnější finální fáze. Možná se to nezdálo, ale po přestávce jsme to měli složitější proti velice silnému větru.

Zápas byl také testem pro novou stoperskou dvojici Rajnoch, Suchý. Jak se vám líbili?

Stopeři obstáli důstojně. Dánové kromě penalty větší šanci neměli.

Reklama

Související témata: