Hlavní obsah

Bílka trápí koncovka a vytížení útočníků, letošní rok ho však nezklamal

Poslední zápas v Dánsku už pohled na celý letošní rok příliš ovlivnit nemohl. Pro reprezentaci a celý český fotbal je klíčová kvalifikace mistrovství Evropy 2012, takže středeční remíza 0:0 v Aarhusu odezní bez emocí. Trenér Michal Bílek moc dobře ví, že domácí porážku s Litvou bude národní tým perně vymazávat až do konce skupiny. „Celkově však nejsem z letošního roku zklamaný,“ avizuje kouč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a manažer Vladimír Šmicer na tiskové konferenci

Článek

Remízou v Dánsku jste zakončili letošní program zápasů. Jaký to byl pro reprezentaci rok?

Vzhledem k tomu, že jsme hráli doma s Litvou a Skotskem a pak jeli do Lichtenštejnska, jsme kvalifikaci EURO 2012 chtěli zahájit plným ziskem devíti bodů. Máme jich ovšem pouze šest, takže nemůžeme být spokojeni. Naopak po herní stránce nejsem zklamán, až na utkání s Tureckem jsme nehráli špatně.

Jak se vám letošní zápasy vybavují?

Začínali jsme přípravou ve Skotsku. Byť jsme prohráli 0:1, sehráli jsme tam velmi dobré utkání. Zradila nás jen koncovka, která nás pak trápila celý rok. Na turné v Americe jsme nezvládli utkání s Tureckem, domácím Spojeným státům jsme už dokázali dát čtyři góly, stejně tak jako doma Lotyšsku. Pak přišla porážka s Litvou... Tam byla klíčová finální část, protože převahu jsme měli velikou. Ale zvládli jsme to, proti Skotsku jsme poté doma podali nejlepší letošní výkon. Lichtenštejnsko jsme porazili a v Dánsku odehráli průměrné utkání. Celkově nejsem zklamaný.

Dá se tedy odhadnout, kdy vám letos bylo nejhůř, a kdy naopak nejlíp.

Nejhůř mi bylo po Turecku. Loni se nám nepovedl turnaj v Emirátech a tohle byla již čtvrtá porážka v řadě. Před dalším zápasem s domácími Američany jsme tak byli pod velkým tlakem. Nejlíp mi bylo naopak po výhře nad Skotskem. Také před tímto zápasem nám bylo těžko, ale zvládli jsme ho výborně.

Jaká by byla vaše ideální jedenáctka?

Určitě by v ní nechyběl zraněný Sivok, jinak by byla hodně podobná té z posledních zápasů.

Trenér reprezentace Michal Bílek (vlevo) na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

Kam si myslíte, že Češi svou kvalitou v Evropě patří?

Těžko říci. Jsme ve fázi velké obměny, skončili někteří velcí hráči. Určitě však máme na to, abychom hráli na mistrovství Evropy.

Středeční duel v Dánsku skončil 0:0. Potřetí za sebou jste sice neinkasovali, na druhé straně však také góly těžko dáváte. Je to největší bolest národního týmu?

Ano, koncovka nás teď trápí nejvíc. Ilustrující byly kvalifikační zápasy s Litvou a Skotskem. Měli jsme snad třicet rohů a třicet střel, ale gól dali jen jediný. Trápí nás nejen samotné zakončení, ale také vytížení našich útočníků v klubech. Baroš má již téměř rok neustálé zdravotní problémy a další si nevytvořili optimální pozici. Ještě tak Necid, ale když jsou jeho konkurenti v CSKA zdraví, tak také jen střídá. Bednář, Fenin a Svěrkoš nehrají od začátku prakticky nikdy.

V Dánsku jste chtěl vyzkoušet některé další hráče z domácí ligy. Proč jste tedy plzeňské dvojici Limberský, Petržela dal šanci až v posledních pěti minutách?

Předně nešlo o žádnou zkoušku! Chtěli jsme odehrát dobrý zápas a zvládnout ho výsledkově. Mělo to být lepší, ale remíza je spravedlivá. Třeba Limberský měl střídat Pospěcha, ale ten si vedl velmi dobře i ve chvílích, kdy jsme byli pod tlakem. Nechtěl jsem do sestavy tolik zasahovat. Za dobu, co u reprezentace jsem, se vystřídalo na čtyřicet hráčů. A to je dost.

Debut si odbyli plzeňský Rezek a olomoucký Hubník.

Oba mě potěšili. Rezek do mužstva dobře zapadl, pracuje nahoru dolů. Hubník se na hřišti rve jak buldok, navíc svou premiéru v národním mužstvu mohl ozdobit gólem. To by si ale při průniku do dánské šestnáctky musel míč lépe pokrýt.

V březnu nastoupíte v kvalifikaci ve Španělsku. Co říkáte jeho čtyřbrankovému debaklu v Portugalsku?

Portugalci mají výborné hráče v čele s Ronaldem z Realu a Nanim z Manchesteru United. Španěly sledujeme již od mistrovství světa a důkladně si rozebereme i jejich poslední utkání. Sám jsem moc zvědavý, jak vlastně vypadalo.

Reklama

Související témata: