Hlavní obsah

Začíná rezervace lístků na fotbalové Euro, registrace nefunguje

VARŠAVA

Ačkoliv si fotbaloví fanoušci mohou od úterý objednávat vstupenky na mistrovství Evropy, jež příští rok zorganizuje Polsko společně s Ukrajinou, registrační systém na internetových stránkách UEFA pod náporem žádostí už od časných ranních hodin nefungoval. Pořadatelé nedočkavce vyzývají ke klidu, lístky si mohou v první vlně registrací rezervovat až do konce tohoto měsíce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Fanoušci jsou ale stejně zatím odsouzeni k tomu, že si lístky na zápasy kupují "naslepo". Zatím totiž zdaleka není jasné, které týmy se na turnaji představí, protože kvalifikace končí až letos na podzim. Velká vlna zájmu o vstupenky se tak zvedne až ve chvíli, kdy bude jasné složení šampionátu. Důležitou roli bude hrát také prosincový los, který určí, v jakých městech se jednotlivé týmy představí.

Fotbalové svazy, jejichž reprezentace se na šampionát probojují, pak dostanou jako v minulosti určité procento vstupenek na zápasy svých týmů, které nabídnou svým fanouškům. "Pokud se na mistrovství kvalifikujeme, tak budeme očekávat velmi důležitou informaci, kolik vstupenek pro naše příznivce jako svaz vůbec obdržíme. Od toho se bude odvíjet distribuce a s ní spojené věci. Teď je předčasné to řešit," uvedl pro ČTK generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

Čeští fanoušci mají tradičně o zápasy národního mužstva na vrcholných akcí velký zájem. Na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku v roce 2008, což byla poslední velká akce české reprezentace, žádali rovnou o 200 tisíc vstupenek, což byl sedminásobný převis nad kvótou určenou pro ČMFS. Fanoušci si před posledním Eurem mohli přes svaz objednávat vstupenky na duely českého týmu během února, tedy čtyři měsíce před startem turnaje.

To, že se někdo vstupenky na některý ze stadionů nyní objedná během března neznamená, že se na něj také automaticky dostane. O šťastlivcích, kteří nakonec na fotbal skutečně půjdou, rozhodne až losování. Je totiž pravděpodobné, že zájemců bude více než vstupenek.

Lidé, kterým se dnes třeba nepodaří objednat si lístky na vytoužený zápas, zatím nemusejí propadat panice. "Lístky nebudou rozdělovány podle zásady 'kdo dřív přijde, ten dřív mele'," ujišťuje UEFA.

Vstupenky na fotbalové Euro v příštím roce si lze koupit jedině prostřednictvím internetové stránky www.uefa.com. Aby si je lidé mohli objednat, musejí si na portálu vytvořit profil, což ale během dneška pod tíhou mnoha přihlášených lidí zatím nebylo možné.

Hned ráno vzali netrpěliví fanoušci internetovou stránku útokem, která vzápětí přestala fungovat. "Web si z nás dělá psinu," přiznal v televizi TVN24 Juliusz Gluski, mluvčí společnosti Euro 2012 Polska.

Problém je podle něho ve Švýcarsku, kde sídlí Evropská fotbalová unie provozující stránky www.uefa.com. Gluski tvrdí, že rezervační systém by měl začít fungovat dnes po 16:00, kdy se ve Varšavě i Kyjevě uskuteční slavnosti k této příležitosti. Do varšavského Koperníkova vědeckého centra dorazí i šéf UEFA Michel Platini.

UEFA na fotbalové mistrovství Evropy vystaví asi 1,4 milionu lístků, fanouškům jich ale prodá o čtvrtinu méně, část si vyhradila pro pozvané hosty, sponzory a funkcionáře. Nejlevnější lístek na zápasy v základních skupinách stojí 30 eur (asi 730 korun). Nejhlouběji do kapsy budou muset sáhnout ti příznivci fotbalu, kteří si nechtějí nechat ujít finále v Kyjevě. Za nejlepší místa budou muset zaplatit 600 eur (asi 14.600 korun).

Mistrovství Evropy začne příští rok 8. června ve Varšavě a skončí 1. července v Kyjevě. V Polsku se bude hrát také v Poznani, Gdaňsku a ve Vratislavi, na Ukrajině ve Lvově, Charkově a Doněcku.

Přehled cen lístků na ME 2012
I. kat.II. kat.III. kat.
Zahajovací zápas250 eur (6085 korun)140 eur (3408 korun)45 eur (1095 korun)
Základní skupiny120 eur (2920 korun)70 eur (1704 korun)30 eur (730 korun)
Čtvrtfinále150 eur (3650 korun)80 eur (1946 korun)40 eur (973 korun)
Semifinále270 eur (6570 korun)150 eur (3650 korun)45 eur (1095 korun)
Finále600 eur (14.600 korun)330 eur (8029 korun)50 eur (1217 korun)

Reklama

Související témata:
Rezervace