Hlavní obsah

Bílek a spol. zahajují přípravu na bitvu s mistry světa, chtějí je otrávit

PRAHA

Fotbalová horečka páteční noci dokonale prověří českou reprezentaci. Rosický a spol. nastoupí v Granadě proti španělským mistrům světa a jakýkoliv bodový zisk do tabulky kvalifikace EURO 2012 by byl zázrakem. Mužstvo se v pondělí schází v Praze a kouč Michal Bílek věří, že všichni nominovaní dorazí fit. Do Španělska reprezentace odlétá ve středu, páteční duel začne pozdě večer ve 22:00.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace Michal Bílek (vlevo) a šéf fotbalového svazu Ivan Hašek.

Článek

Na jednu stranu je čeká zkouška ohněm, na stranu druhou slavnost, v níž nemají co ztratit. Další zápas kvalifikace EURO 2012 sehraje národní tým ve Španělsku, kde budou jasným favoritem domácí mistři světa. Po návratu domů pak fotbalová reprezentace nastoupí příští úterý v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku.

„Čekají nás rozdílné zápasy. Proti nejlepšímu týmu světa a proti outsiderovi. Musíme k nim přistoupit úplně stejně. Nemůžeme si dovolit podcenit utkání s Lichtenštejnskem. Oba zápasy jsou velmi důležité,“ upozorňuje trenér Michal Bílek.

„Ten s Lichtenštejnskem je vlastně důležitější... Zápas s mistry světa je odměnou pro nás i naše fanoušky, ale jakýkoliv bod ze Španělska by byl bonusem navíc,“ souhlasí brankář Petr Čech.

Po domácí porážce s Litvou potřebuje nároďák vozit body zvenku. Málokdo však předpokládá, že by se mu to mohlo povést právě ve Španělsku...

I mistři světa jsou občas k poražení

„Máme nahrané všechny jejich zápasy. Byl jsem také na mistrovství světa, kde jsem je viděl v akci. Nyní v kvalifikaci proti nim hráli Litevci ze zatažené obrany a spoléhali na brejky. Také dali gól. Je to jeden ze způsobů, jak se dá proti Španělům hrát, asi nejpřijatelnější,“ avizuje kouč, s čím jeho tým do operace Granada vyrazí.

Češi vědí, že pokud mají ve Španělsku uspět, musejí mistrům světa zápas otrávit. Třeba tvrdostí. „Ale je hodně těžké se jim dostat do těla. Hlavně bychom měli otrávit hru jejich klíčovým oporám Xavimu a Iniestovi. Minulý rok ukázal, že někdy jsou také k poražení,“ připomíná Bílek porážky Španělů se Švýcarskem na mistrovství světa či výbuch v přátelském duelu v Portugalsku.

Žádné zdravotní problémy nominovaných hráčů zatím nemá hlášeny. Rajnocha ještě v pondělí čeká zápas v turecké lize a přiletí až v úterý, v pondělí se k mužstvu s mírným zpožděním připojí Necid, Hübschman a Laštůvka.

Reklama

Související témata: