Hlavní obsah

Jediná střela nestačila. Česko španělské šampióny neokradlo

Radek Malina, GranadaSport.czPrávo

Směs statečnosti, obětavosti a nasazení v podání českého týmu nestačila. Jediná vydařená střela za celý zápas prostě na úspěch stačit nemohla. Španělé, úřadující mistři světa a Evropy, v páteční noci v Granadě při pokračování fotbalové kvalifikace o ME 2012 žádné překvapení nepřipustili a svěřenci trenéra Michala Bílka se museli nejlepšímu týmu planety poklonit.

Foto: Reuters

Jaroslav Plašil se raduje poté, co vstřelil mistrům světa ze Španělska úvodní gól kvalifikačního utkání o postup na Euro 2012.

Článek
Fotogalerie

Pranic jim nebylo platné, že dlouho vzdorovali a do nachystané defenzivní pasti útoky domácích borců chytali. A když už selhali, dlouho je držel nad vodou naprosto mimořádně chytající Petr Čech. Po přestávce totiž Španělé odpor soka ze středu Evropy zlomili a slavili vítězství 2:1.

Úvodní tři minuty byli Češi jak ve svírací kazajce. Španělé se do soupeře zakousli. Devětasedmdesát vteřin trvalo, než se dokázali svěřenci trenéra Bílka poprvé dotknout míče: šťastlivcem v bílém dresu byl Plašil. Domácí v bleskovém sledu zahrávali tři rohové kopy, vůbec nepustili soka za půlku a vřítili se do vyložené šance: Iniestu však senzačním zákrokem vychytal Čech.

S přibývajícími vteřinami získával český tým sebevědomí. Hráči precizně vyplňovali prostory v blízkosti pokutového území, nešetřili pohybem ani důrazem. Nenápadně se jim dařilo zasévat nejistotu do hlav mistrů světa.

Český fotbalista Tomáš Sivok brání Davida Villu v kvalifikačním utkání v Granadě.foto: ČTK/AP

Španělská zdrcující ofenziva nabírala na síle. Jenže čím více se domácí hnali do ofenzivy, tím se větším hrdinou stával Čech. Po třiadvaceti minutách sebral míč z nohy Villy po kolmici Iniesty a o tři minuty později zázračně zneškodnil dělovku téhož útočníka, když poněkolikáté zaskřípala spolupráce stoperské dvojice, v níž zejména Hubník těžko chytal „dech“.

A pak přišel jediný výpad českého týmu za celý poločas a první střela na španělskou branku: Rosický zprava přiťukl pětadvacet metrů od branky míč do středu hřiště Plašilovi, který bez rozpaků švihl levačkou, balón z jeho nohy se otřel o levou tyč Casillasovy svatyně a zapadl do sítě - 0:1.

Další nebezpečí už nikdo ze Španělů před vlastní brankou hasit nemusel. Český tým se zatáhl na vlastní polovinu a lapal domácí borce do nachystaných defenzivních sítí. Mnohdy se sice objevila výrazná trhlina, ale pak bravurně vše látal brankář Čech. Když tlak domácích před pauzou gradoval, tygřím skokem k pravé tyči zneškodnil hlavičku Villy. Španělům se začínala lepit na nohy nervozita. Iniesta s Xavim ztráceli nepochopitelně míče v jasných pozicích. Poločasový zmar domácích pak korunoval Rosický housličkami Busquetsovi.

Jan Rezek fauluje ve vápně Andrese Iniestu. Po jeho zákroku proměnil David Villa pokutový kop.foto: Reuters

Španělé při nástupu do druhé půle přitlačili na ofenzivu a nasadili Torrese, brzy ho pak na hřiště následoval ještě Cazorla. Hrálo se prakticky jen na polovině českého týmu. A tlak domácích nepříjemně narůstal. Čech tasil další fantastické zákroky, když vychytal Villu a zneškodnil i neposednou střelu Cazorly.

Obětavost Bílkových svěřenců při bránění Španělů byla obdivuhodná, ale v 69. minutě ani skok Hubníka se Sivokem do Villovy střely zpoza pokutového území nezabránil vyrovnání.

Defenziva českého týmu se začínala s přibývající defenzivou drolit. Pak stačily další tři minuty a pohroma byla dokonána, když Rezek v pokutovém území sestřelil Iniestu a sudí nařídil penaltu. Čech na Villovu ránu k pravé tyči sice sáhnul, ale vytěsnit ji nedokázal - 2:1.

David Villa proměňuje penaltu proti Petru Čechovi.foto: Reuters

Ve zbývajících minutách Španělé z ofenzivního uragánu sice ubrali a rovněž díky bravurním zákrokům Čecha při střelách Torrese a Iniesty jistotu tří bodů neměli, nicméně žádné překvapení nepřipustili, a tak svěřenci trenéra Bílka opouštěli trávník se svěšenými hlavami.

Kvalifikace o postup na Euro 2012
Španělsko - Česká republika 2:1  on-line
Branky: 69. a 72. z pen. Villa - 29. Plašil. Rozhodčí Kassai (Maďarsko), žluté karty Alonso, Arbeloa - Pospěch, Rezek, 16 200 diváků, poločas 0:1
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Capdevila (58. Cazorla) - Busquets, Xavi, Alonso (46. Torres) - Navas (86. Marchena), Iniesta - Villa.
Česko: Čech - Pospěch, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman - Rezek (84. Necid), Rosický, Plašil, Pudil (78. Hloušek) - Baroš.

Reklama

Související témata: