Hlavní obsah

Nizozemci rozstříleli Maďary a v kvalifikaci jsou dál bez ztráty bodu

PRAHA

Fotbalisté Nizozemska dál procházejí kvalifikací o postup na evropský šampionát bez ztráty bodu. Úřadující vicemistři světa z Jižní Afriky dnes deklasovali domácí Maďarsko 4:0 a díky páté výhře z pěti zápasů si upevnili vedení v tabulce skupiny E. Uspěla i Itálie, která zvítězila ve Slovinsku 1:0.

Foto: Reuters

Srbský fotbalista Zoran Tošič se raduje z gólu do sítě Severního Irska.

Článek

Nizozemci prohráli za posledního dva a půl roku pouze loňské finále mistrovství světa se Španělskem a skvělou formu potvrzují i letos. V přímém souboji o vedení v kvalifikační skupině v Maďarsku jim hodně pomohl brzký gól, který už po osmi minutách vstřelil Van der Vaart. "Tulipány" pak mohly podnikat do otevřenější domácí obrany nebezpečné protiakce a po jedné z nich těsně před pauzou zvýšil nepokrytý Afellay.

V druhém poločase změnili Nizozemci duel v exhibici a zasadili zdecimovaného soupeři další dva gólové údery. Nejprve se trefil Kuijt a pak zaznamenal jubilejní 20. reprezentační trefu Van Persie.

Italové vyhráli ve Slovinsku

Také ve Slovinsku, kam zavítala Itálie, se utkaly dva nejlepší týmy kvalifikační skupiny. Poslední čtyři vzájemné zápasy přinesly pokaždé jen jeden gól a totožný scénář nabídl i dnešní souboj.

Hosté sice měli převahu, ale jako první mohli jít do vedení Slovinci, kdyby střídající Ljubijankič netrefil jen břevno. Rozhodnutí přinesla 73. minuta, kdy domácí nechali na chvíli volného Thiaga Mottu a ten premiérovou brankou v národním dresu trefil přesně místo u vzdálenější tyče.

Francouzi si pojistili vedení ve skupině D očekávanou výhrou 2:0 na hřišti posledního Lucemburska. Prvním reprezentačním gólem k ní přispěl Mexes, pojistku přidal Gourcuff. Poprvé od mistrovství světa se v dresu "galského kohouta" představili Patrice Evra a Franck Ribéry, dva z hříšníků, jež vedli rebelii proti bývalému kouči Raymondu Domenechovi.

Naději na postup zvýšili Srbové, kteří porazili Severní Irsko 2:1 a připsali si druhé vítězství. Na stadionu Crvené Zvezdy Bělehrad se přitom museli obejít bez podpory fanoušků, kteří po říjnovém řádění v Itálii nesměli z rozhodnutí UEFA do ochozů.

Slyšet tak byli jen hostující příznivci, kteří mohli v závěru první půle oslavovat po přesné hlavičce McAuleyho vedoucí gól. Jenže po přestávce Srbové zvýšili tempo a v druhé půli během devíti minut otočili skóre. Severní Irové utrpěli první porážku ve skupině.

Utkání kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012:
Skupina A:
Vídeň: Rakousko - Belgie 0:2 (0:1)
Branky: 6. a 50. Witsel. Rozhodčí: Bezborodov (Rus.).
Skupina C:
Bělehrad: Srbsko - Severní Irsko 2:1 (0:1)
Branky: 65. Pantelič, 74. Tošič - 40. McAuley. Rozhodčí: Gumienny (Belg.).
Lublaň: Slovinsko - Itálie 0:1 (0:0)
Branka: 73. Motta. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Skupina D:
Lucemburk: Lucembursko - Francie 0:2 (0:1)
Branky: 28. Mexes, 72. Gourcuff. Rozhodčí: Hagen (Nor.).
Skupina E:
Budapešť: Maďarsko - Nizozemsko 0:4 (0:2)
Branky: 8. Van der Vaart, 45. Afellay, 54. Kuijt, 62. Van Persie. Rozhodčí: Carballo (Šp.).

Reklama