Hlavní obsah

Chyběl centimetr a Čech by penaltu španělského zabijáka Villy lapil

Vypadal jako démon z jiné planety. Ale nakonec nebylo jeho čarování českému týmu nic platné. Brankář Petr Čech totiž při páteční bitvě kvalifikace ME 2012 ve Španělsku i přes bravurní zákroky dvakrát inkasoval a ani jeho naprosto mimořádný výkon neodvrátil radostné juchání úřadujících mistrů světa a Evropy z vítězství 2:1. „Při penaltě jsem na míč sáhl. Při výběru strany rozhodla intuice. Ale chyběl centimetr, aby míč nezapadl do sítě,“ posteskl si Čech při vzpomínce na vítěznou trefu španělského útočníka Davida Villy, který se v reprezentaci v 72 zápasech zaskvěl už 46 brankami.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Petr Čech poté, co jej podruhé překonal Španěl David Villa.

Článek

Vzpomínáte si na utkání, kdy jste musel čelit takovému počtu vyložených šancí soupeře?

Trošku mi nás zápas se Španělskem připomíná utkání na mistrovství světa v Německu před pěti lety, když jsme hráli ve skupině s Ghanou. Tehdy jsme taky dostali dva góly. Je třeba prostě vidět, že nic horšího a těžšího než Španělsko, kromě domácí odvety, nás už nečeká.

Vážně jste od tehdejšího vystoupení v Německu nechytal těžší zápas?

Třeba s Chelsea na Spartaku Moskva v Lize mistrů měli domácí také hodně šancí. Nicméně dlouho jsem nehrál takové utkání, kdy by měl soupeř tak výraznou převahu v držení míče. Naposledy vlastně s Chelsea na Barceloně, když jsme hráli semifinále Ligy mistrů. Ale tehdy jsme bezbrankovou remízu ubránili.

Honila se vám v hlavě myšlenka, že můžete udržet čisté konto proti nejlepšímu týmu planety a bude vám tleskat celý svět?

O mě přece vůbec nejde. Jistě, mrzí mě pokutový kop Villy. Chyběl centimetr nebo dva, aby míč neskončil v síti. Vystihl jsem směr. Míč se odrazil od zadní strany tyče do brány. Jenže na druhou stranu pořád zbývalo dvacet minut a člověk nikdy neví, co by se stalo.

Při pokutovém kopu jste vystihl směr míče. Věděl jste, kam Villa penaltu kopne?

Šlo o intuici. Poslední dvě penalty poslal na opačnou stranu. Nechtěl jsem skočit úplně brzy, abych mu situaci neusnadnil. Ale dal velkou ránu, takže míč do brány prošel. Byla to smůla. Ale prostě jsme prohráli. Nicméně i tak můžeme být spokojení. Hráli jsme na hranici svých možností proti nejlepšímu týmu světa.

Ale ta hranice možností představovala taktiku založenou na totální defenzivě. Je to vážně jediná cesta pro český tým, jak může v současné době hrát?

Proti nejlepšímu mužstvu světa pochopitelně! Znemožňovali jsme Španělům hru, jak se dalo. Snažili jsme se jim zahustit prostor. Ale jakmile jsme přešli k napadání, domácí hru roztáhli a my jsme zase běhali něco navíc. Bylo ve hře několik okamžiků, kdy chyběl kousíček k realizaci protiútoku. Ale upřímně, byly týmy, které dostaly od Španělů šest nula. Nebo dokonce horší příděl. A toho jsme se vyvarovali.

Bál jste se hodně výprasku?

Nebál. Věděl jsem, že máme zápas se Španělskem v hlavách dost dlouho. Byli jsme dobře připravení. Ani sestava nebyla vyloženě defenzivní. Trenéři dali do sestavy hráče, abychom měli šance i na protiútok, což se vyplatilo.

Bude hodně těžké se sebrat s ohledem na průběh a vývoj zápasu do úterního pokračování kvalifikace, kdy český tým nastoupí v Českých Budějovicích proti outsiderovi z Lichtenštejnska?

Musíme si dobře odpočinout. Máme dostatečně široký kádr, některé hráče můžeme vyměnit. Velmi dobře víme, o co hrajeme. Půjde o zcela jiný zápas. Budeme v roli Španělska a Lichtenštejnci v naší roli z Granady. Během tří dnů se musíme přetočit o sto osmdesát stupňů.

Lze vůbec ze zápasu ve Španělsku, kde byla taktika postavená především na defenzivě, přenést něco do dalších vystoupení českého reprezentačního týmu?

Víru a vůli bojovat do poslední vteřiny. Což budeme potřebovat už s Lichtenštejnskem. Úterní zápas bude vyžadovat hodně trpělivost. Ve Španělsku jsme statečně bojovali s nejlepším týmem světa, což je pro psychické rozpoložení dobré.

Petr Čech vychytal šanci španělského kanonýra Davida Villy.foto: Reuters

Vážně jste přesvědčený, že devadesát minut v Granadě vlije do žil českého týmu čerstvou dávku sebevědomí?

Dostali jsme Španělsko do úzkých. A myslím, že měli štěstí, že zápas zvládli. Cestu ke třem bodům jsme jim v ničem neusnadnili. Museli o výhru tvrdě bojovat až do konce. Bonusový bod ze Španělska sice nemáme, ale nesmíme dopustit, aby byl náš výkon v Granadě zapomenut. Což se v případě nezdaru s Lichtenštejnskem stane.

Reklama

Související témata: