Hlavní obsah

Ve Vaduzu zarachotily jen „mladé pušky“, doma to chce gólů mnohem víc

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nic jiného než tři body nepřipadá v úvahu. Českou fotbalovou reprezentaci teď přece v úterý čeká Lichtenštejnsko, podle žebříčku čtvrtý nejslabší tým v Evropě. V Českých Budějovicích však půjde nejen o další body do tabulky kvalifikace EURO 2012, ale také o vylepšení střelecké formy národního týmu. Loni si protivníka otestoval ve Vaduzu a porazil ho „decentním“ výsledkem 2:0.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Václav Kadlec (uprostřed) děkuje za přihrávku Tomáši Rosickému (vpravo) v loňském utkání v Lichtenštejnsku. Ke gólu mu gratuluje také Tomáš Hübschman.

Článek

Oba soupeři se znovu utkávají po necelém půlroce. V říjnu nastoupili v základní sestavě Lichtenštejnska také tři amatéři (automechanik, bankovní úředník a student) a atmosféra ve Vaduzu připomínala spíš přáteláček než kvalifikaci.

Češi vyhráli 2:0 díky trefám „mladých pušek“ Tomáše Necida a Václava Kadlece, jimž bylo dohromady pouhých 39 let. Na oba góly nahrál kapitán Tomáš Rosický a osmnáctiletý Kadlec si hned při svém debutu připsal rekord - stal se nejmladším střelcem v historii samostatné české reprezentace, když překonal Baroše a Necida.

Výhra mohla být daleko vyšší, další šance však národní tým spaloval. Na druhou stranu musel být rád, že v úvodu utkání přežil několik ošemetných standardek domácích. „Kdyby soupeř nějakou standardku proměnil, mohl se zápas vyvíjet jinak,“ přiznával po utkání kouč Michal Bílek.

Jak se hrálo loni v říjnu ve Vaduzu
Lichtenštejnsko - Česká republika 0:2 (0:2)
Branky: 12. Necid, 28. V. Kadlec. Rozhodčí: Suchina (Rus.). ŽK: Polverino, Michael Stocklasa - Štajner. Diváci: 2555.
Lichtenštejnsko: Jehle - Oehri, Michael Stocklasa, Martin Stocklasa, Rechsteiner - Wieser (84. Büchel) - Burgmeier, Erne (78. Hanselmann), Frick, Polverino - Beck (67. N. Hasler). Trenér: Zaugg.
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Rosický, Hübschman, Plašil, Polák (59. Štajner) - Necid (89. Petržela), V. Kadlec (64. Bednář). Trenér: Bílek.

Odveta v Českých Budějovicích by měla proběhnout výhradně podle českých not. Nároďák se dlouhodobě potýká se slabou produktivitou a kdy jindy už by chtěl nasázet víc gólů, než v domácím duelu s Lichtenštejnskem!?

Chce to však maximální koncentraci a trpělivost. Zatímco v Granadě se Češi v pátek na půdě mistrů světa zakopali před vlastní brankou, teď budou zhuštěnou obranu dobývat oni. „Zápas proti Lichtenštejnsku bude prakticky obrácený. Oni k nám přijedou se stejnou taktikou, jakou jsme hráli ve Španělsku,“ uvědomuje si obránce Zdeněk Pospěch. „Jsme natolik zkušení, že by to pro nás neměl být až takový problém,“ dodává.

Trenér pošle na hřiště sestavu se dvěma útočníky a nabádá tým, že ho čeká stejně důležitý zápas jako proti mistrům světa. „Musíme hrát s takovým zaujetím a koncentrací jako ve Španělsku a přidat herní kvalitu, kterou tohle mužstvo má. Pak utkání zvládneme a vyhrajeme,“ ujistil Bílek den před zápasem.

Zápas v Českých Budějovicích se hraje v úterý od 17:30, přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: