Hlavní obsah

VIDEO: UEFA by měla řešit kvalitu hřišť a ne barvu stulpen, myslí Casillas

PRAHA

Španělské fotbalisty těšila úterní kvalifikační výhra 3:1 nad Litvou o to více, že se hrálo na neregulérním hřišti. Kapitán Iker Casillas dokonce vyzval vedení UEFA, aby se začalo více zabývat problémy s hřišti, než aby řešilo, jakou barvu stulpen týmy nosí. Hrací plocha na stadionu Dariuse a Girenase v Kaunasu prý připomínala spíše písečnou pláž.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Španělský branář Iker Casillas

Článek

"Máme tři body, což je o to důležitější, že se hrálo na hřišti, na kterém bylo nemožné hrát fotbal. To hřiště byla katastrofa," řekl Casillas po zápase novinářům. "Podle mě by UEFA měla svou pozornost zaměřit právě na tento problém. My musíme hrát tam, kde nám řeknou, ale takové hřiště rozhodně nepomůže fotbalu. Ale to není jen hřiště v Kaunasu, je jich víc," dodal.

Podle brankáře Realu Madrid by se UEFA celkově měla více starat o stav hracích ploch po celé Evropě. "Určitě je potřeba, aby na to zástupci UEFA dohlíželi mnohem více. A ne jen, aby zůstávali ve svých křeslech za stolem a odtamtud nám nařizovali, že musíme nosit dlouhé punčochy a stulpny ve stejné barvě jako jsou trenýrky," připomněl nedávnou změnu pravidel o barvě doplňků dresů. "Musí se postarat o to, aby byly správné podmínky pro fotbal," dodal.

Hřiště v Kaunasu mělo problém s nedostatkem travnaté plochy, jelikož po náročné zimě nestačil pažit dorůst. Fotbalisté se tak museli pohybovat převážně na písečném, nerovném povrchu, který ztěžoval kombinační hru. "Bylo to jako hrát na pláži," řekl překvapivý člen základní sestavy Javi Martínez. "Stav hrací plochy byl politováníhodný. Je smutné, že v roce 2011 jsou hřiště, na kterých se nedá hrát fotbal. Ale i přesto jsme ovládli hru a získali tři body, což bylo hlavní," dodal záložník Xavi.

O to více si španělští fotbalisté vážili toho, že zásluhou branek Xaviho, Maty a vlastní Kijanskase vyhráli 3:1. "Pro nás to byl stejně těžký zápas jako proti České republice. O to víc mě těší, že z tohoto dvojzápasu máme šest bodů a komfortní náskok v čele tabulky," řekl Del Bosque. "Už jsme jednou nohou na šampionátu, teď to jen musíme potvrdit," dodal.

Reklama

Související témata: