Hlavní obsah

Na postup máme. Chce to jen vydolovat čtyři body ve Skotsku a v Litvě, dál tvrdí Bílek

Zdeněk PavlisSport.cz

Necítí se v ohrožení, i když ve Španělsku se jeho tým o překvapení nepostaral a v domácím duelu s Lichtenštejnskem nebyl ani on sám s výkonem svých svěřenců spokojen. Pro trenéra české fotbalové reprezentace Michala Bílka je po dvou dalších dílech kvalifikace o EURO 2012 podstatné, že tři body získal a rozhodnutí o postupujících se tudíž dál odkládá. „Máme ovšem vyšší kvalitu než Skotové a Litevci a na postup máme,“ je Bílek přesvědčen, že do baráže mužstvo dovede a do Polska a na Ukrajinu si s ním cestu proklestí.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek je přesvědčen, že svůj tým na EURO 2012 dovede.

Článek

Víra je krásná věc, ale kde ji v sobě berete? Vždyť v pátek jste se v Granadě v duelu se Španělskem jen a jen bránili, po úterním střetnutí s Lichtenštejnskem jste sám vykládal, že s předvedeným výkonem spokojen nejste...

V kvalitě, kterou má český tým nesporně vyšší než soupeři aspirující spolu s námi na druhé místo ve skupině. Se Skotskem sehrála reprezentace pod mým vedením dva zápasy a v obou byla lepší než soupeř, na čemž nic nemění ani to, že na ostrovech jsme neproměnili šance a přátelské utkání prohráli. A Litevce jsme dostali rovněž pod velký tlak.

To sice pravda je, ale body jste právě s Litvou ztratili, což vaše postupové vyhlídky krajně komplikuje.

Proto je nám jasné, že z podzimních střetnutí ve Skotsku a v Litvě musíme získat čtyři body. A mezitím samozřejmě zkusit zabodovat doma proti Španělům.

Klíčem k druhé příčce a eventuální baráži tudíž pro vás není ani tak domácí duel s mistry světa a Evropy Španěly, ale import čtyř bodů z venku?

Klíčový teď bude už každý zápas. Španělé mají ovšem mimořádnou fotbalovou generaci a jsou vpředu přede všemi, proto se musíme plně koncentrovat hlavně na dvě zmiňovaná utkání venku.

Tabulka skupiny I:
1.Španělsko550015:515
2.Česká republika53026:39
3.Skotsko41124:54
4.Litva41123:64
5.Lichtenštejnsko40041:100
Zbývá sehrát:
4. června: Lichtenštejnsko - Litva, 2. září: Litva - Lichtenštejnsko, 3. září: Skotsko - ČR, 6. září: Skotsko - Litva, Španělsko - Lichtenštejnsko, 7. října: ČR - Španělsko, 8. října: Lichtenštejnsko - Skotsko, 11. října: Litva - ČR, Španělsko - Skotsko.

Získat čtyři body, to bude ovšem znamenat, že nebude moci spoléhat jen na bezuzdnou defenzívu, jako v Granadě. Budete muset tvořit, útočit, dávat góly, což vašemu týmu moc nešlo ani proti Lichtenštejnsku.

Je nám jasné, že si budeme muset počínat mnohem aktivněji směrem dopředu než v Granadě. Ale ty čtyři body prostě vydolovat musíme.

Což ovšem předpokládá dávat góly. A váš celek jich nastřílel v pěti dosavadních kvalifikačních zápasech jen šest, i když se dvakrát potkal s trpaslíkem z lichtenštejnského knížectví...

Ale ve většině zápasů jsme měli výraznou převahu a připravili si řadu příležitostí. Uznávám ale, že koncovka a produktivita nás trápila a trápí.

V zápasech se Španělskem a Lichtenštejnskem jste přitom nasadil tři útočníky. Jak jste byl s jejich vystoupením spokojen?

Kvitoval jsem výkon a přístup Baroše, který nastoupil se zánětem palce, hrál pod injekcemi a přesto podal velice dobré výkony. Ve Španělsku, kde operoval vpředu sám a měl to hodně složité, stejně jako proti Lichtenštejnsku. V Českých Budějovicích uspokojil pohybem, tahem na bránu i důležitým vedoucím gólem. A on dal ještě jeden zcela regulérní, který ovšem nebyl pro údajný ofsajd uznán. Lafata také nezklamal a pracoval dobře, i když dvě slibné příležitosti neproměnil, od Necida očekávám větší chuť, aktivitu a plnou koncentraci na fotbal.

Útočník národního celku Milan Baroš kouče Bílka svými výkony potěšil.foto: Právo/Jan Handrejch

Možná, že nedostatek chuti pramenil u Necida z toho, že se neobjevil v základní sestavě...

Lafata vypadal nejen v jarních utkáních, ale i v trénincích daleko lépe a proto dostal přednost. S Necidem jsem mluvil na zmiňované téma už po přípravném zápase v Chorvatsku a jasně jsem mu řekl, že záleží jen na něm. Na tom, jak se bude koncentrovat na fotbal a bude mu odevzdávat víc, než mu zatím dává.

Promluvil jste si i s Hubníkem, který podal proti Lichtenštejnsku nejhorší výkon ze všech českých hráčů a vyloženě na place hořel?

Ve Španělsku zase tak zle nehrál, i když pravdou je, že situaci před prvním gólem měl ustát a neporoučet se k zemi. Druhé střetnutí se mu ale nepovedlo a působil skutečně nejistě. Všechno mu dlouho trvalo, takže soupeř ho zblokoval, v práci s míčem byl pomalý, jistotou neoplýval. Pro mě je ale ve dvojici se Sivokem pořád nejlepší variantou a proto s ním budu dál počítat.

Trochu záhadným tahem bylo nasazení Poláka na posledních deset minut proti Lichtenštejnsku. To měl hájit dvougólovou výhru? Nebo šel snad na hřiště proto, aby si připsal další reprezentační čárku?

Polákovi se sice v předchozích zápasech nedařilo, ale místo v reprezentaci pořád má. Je to silový hráč s dobrou střelou ze střední vzdálenosti, k níž jsme se proti Lichtenštejnsku nedostávali a on šel na plac i proto, aby se o ni pokusil.

Hodně nevýrazně působil v úterý Hloušek hodnocený hned po Hubníkovi jako nejslabší hráč vašeho výběru. Co jste jeho nasazením sledoval?

Po jeho příchodu jsme se měli dostávat daleko víc do ofenzívy, neboť měl využívat křídelního prostoru u lajny. Bohužel, nebylo tomu tak.

Takže suma sumarum - mužstvo vaše záměry a taktické pokyny příliš nenaplnilo.

Ve středové řadě měli hráči rotovat a hledat si prostor, krajní obránci měli sprintovat a posílat do šestnáctky kvalitní finální přihrávky, což se skutečně nedařilo. Navíc ani v defenzívě jsme nepůsobili pevným dojmem. Podobný výkon by v dalších zápasech rozhodně nestačil.

Přesto věříte, že se zlepší a minimálně druzí ve skupině skončíte. A strahovská fotbalová generalita zase věří vám...

Těžko mohu mluvit o tom, jakou mám pozici, ale od vedení podporu cítím. I proto věřím, že moje mužstvo kvalitu na postup má.

Reklama

Související témata: