Hlavní obsah

Češi se mohou do baráže i „proremizovat“, spíše však potřebují ještě čtyři body

PRAHA

Jarní dvojzápas se Španělskem a Lichtenštejnskem mají za sebou, teď se čeští fotbalisté mohou až do podzimu věnovat kalkulacím a propočtům. Tři výhry ve třech zbývajících kvalifikačních zápasech by přinesly jistý postup do baráže - a možná i přímý postup na EURO 2012 ze druhého místa. Tak jednoduché to však asi nebude, je nutné brát v úvahu scénáře mnohem složitější a krkolomnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš zpracovává míč v kvalifikačním utkání s Litvou, která je pro Čechy momentálně největším soupeřem.

Článek

Už jen tři podzimní duely má Bílkův tým v kvalifikaci EURO 2012 před sebou. A samé „lahůdkové“ - ve Skotsku, doma se Španělskem a v Litvě. Podle všeho se právě až v posledním utkání 11. října v Litvě o osudu reprezentace rozhodne.

„Ve hře je vlastně jen druhé místo. Přiznejme si, že přes Španělsko to z první příčky nepůjde,“ připomíná Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

Na šampionát do Polska a na Ukrajinu postupují přímo jen vítězové kvalifikačních skupin a jeden tým ze druhého místa s nejlepší bilancí. Ostatních osm mužstev ze druhých míst sehraje baráž o čtyři zbývající místenky.

Šance na přímý postup ze druhé příčky ještě žije. Češi mají výhodu, že by se jim počítaly výhry nad slaboučkým Lichtenštejnskem, zatímco druhým ze šestičlenných skupin se výsledky s outsidery ze šesté příčky škrtnou. Aktuální redukovanou tabulku zemí ze druhých míst vede Černá Hora a Češi jsou druzí. Zdá se však, že i v tomto případě je bude mrzet domácí prohra s Litvou. Mají před sebou navíc domácí duel se Španělskem, kde je třeba reálně počítat s další ztrátou - a to už by v soupeření o jediné volné místo bylo trochu moc.

Aktuální tabulka zemí ze druhých míst
1.Černá Hora (G)43103:010
2.Česká republika (I)53026:39
3.Chorvatsko (F)42115:27
4.Portugalsko (H)421110:77
5.Belgie (A)521212:97
6.Bělorusko (D)42113:17
7.Rusko (B)42114:37
8.Švédsko (E)32015:56
9.Slovinsko (C)51222:35

To jsme však v postupových kalkulacích přeskočili až na konec. Nejdřív je třeba udržet druhé místo, které Čechům ve skupině I momentálně patří.

„Jsou před námi zápasy, v nichž se bude hrát s přímými konkurenty opravdu o všechno. Máme to ve svých rukou, jsme druzí za Španělskem, což je pozice, která byla naším cílem. Pro nás se nic nemění, teď jsme splnili povinnost a můžeme čekat na podzimní fázi v dobré pozici na to, abychom postoupili,“ říká optimisticky brankář Petr Čech.

Tabulka skupiny I
1.Španělsko550015:515
2.Česká republika53026:39
3.Skotsko41124:54
4.Litva41123:64
5.Lichtenštejnsko40041:100
Zbývá sehrát:
4. června: Lichtenštejnsko - Litva, 2. září: Litva - Lichtenštejnsko, 3. září: Skotsko - ČR, 6. září: Skotsko - Litva, Španělsko - Lichtenštejnsko, 7. října: ČR - Španělsko, 8. října: Lichtenštejnsko - Skotsko, 11. října: Litva - ČR, Španělsko - Skotsko.

Se druhou příčkou je to však dost vachrlaté. Když budou Češi začátkem září nastupovat ve Skotsku, stihne Litva do té doby sehrát oba své zápasy s Lichtenštejnskem. V tu chvíli tedy budou Češi pravděpodobně již třetí...

Lákavá je představa, že jim trpaslík skupiny pomůže a zaboduje s Litvou či se Skotskem. Reálnější je však vyjít z předpokladu, že Lichtenštejnsko prohraje i všechny čtyři své zbývající zápasy.

Po jejich přičtení by platilo pořadí: 1. Španělsko (6 odehraných zápasů) 18 bodů, 2. Litva (6) 10, 3. ČR (5) 9, 4. Skotsko (5) 7, 5. Lichtenštejnsko (8) 0. Pro kalkulace pak zbude jen pět zápasů Skotsko - ČR, Skotsko - Litva, ČR - Španělsko, Litva - ČR, Španělsko - Skotsko.

A půjdeme-li ještě dál a budeme počítat, že Španělé neztratí ani bod, můžeme kalkulace zúžit už jen na tři vzájemné duely největších konkurentů v bitvě o druhé místo.

Hrát venku nemusí být nevýhoda

„Teoreticky může dojít až na celkové skóre, podle mě však rozhodnou spíš body. Pokusíme se zabodovat i se Španělskem, ale s tím moc počítat nemůžeme. Ve Skotsku a v Litvě tak potřebujeme získat celkem 4 body,“ má jasno reprezentační kouč Michal Bílek.

Všechno to způsobila vstupní domácí porážka s Litvou. „Od té doby máme manko tří bodů, které musíme přivézt odněkud zvenku,“ připomíná Bílek.

Čech nepovažuje za nevýhodu, že proti Skotům i Litevcům bude hrát reprezentace venku. „Domácí prostředí nehraje roli, mohla by to dokonce být naše výhoda. Od nich se bude čekat výhra, oni se budou muset tlačit dopředu. A my bychom měli mít na hřišti víc místa,“ očekává gólman.

Nároďáku by za jisté konstelace mohly stačit k postupu do baráže i tři remízy - to by však Skotsko muselo doma porazit Litvu a prohrát ve Španělsku. Pak by měli Češi 12, Skotové a Litevci 11 bodů.

„Stále věřím, že máme kvalitnější reprezentaci než Litva a Skotsko. Na druhé místo by to mělo stačit,“ doufá Šmicer. „Máme kvalitu na postup do baráže, jsme lepší než Skotsko a Litva,“ přizvukuje mu Bílek.

Rozluštění postupové hádanky přijde až na podzim.

Reklama