Hlavní obsah

UEFA má obavy z polských fotbalových výtržníků

MANCHESTER

Podle představitelů evropské fotbalové unie UEFA čelí polští pořadatelé mistrovství Evropy 2012 velkému problému kvůli svým radikálním fanouškům. Tamní chuligáni se naposledy "proslavili" při pátečním přípravném utkání s Litvou v Kaunasu, kde pustošili okolí stadiónu a 60 z nich bylo zadrženo.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Polští radikální fanoušci

Článek

Ředitel UEFA Martin Kallen, jenž má na starosti již pátý evropský šampionát, zdůraznil na kongresu v Manchesteru, že takovéto násilné činy výrazně poškozují image polského fotbalu. V tamní ligové soutěži prý navíc dochází k výtržnostem prakticky při každém zápase.

"Víme, že se o to zajímá i polská vláda a podniká správné kroky do budoucna," připomněl Kallen, že v Polsku jsou připraveny změny zákonů, aby mohli být neukáznění fanoušci odsouzeni přímo na stadiónu ve zvláštních místnostech.

Podle Kallena by nemusela být při ME situace v ochozech tak dramatická, neboť přijedou i jiní fanoušci, případně celé jejich rodiny. "Jistě to ale bude velká výzva (zajistit pořádek při Euru)," dodal Kallen.

Naznačil, že dosud neměl všeobecně s předchozími šampionáty takové problémy jako s turnajem, který příští rok uspořádá Polsko společně s Ukrajinou. Tam se například nestihnou postavit některé dálnice a fanoušci budou muset počítat s objížďkami.

Za bezpečnost šampionátu se zaručil také šéf polských organizátorů Marcin Herra. "Máme nové zákony, díky nimž můžeme proti chuligánům zakročit. Zavedeme nulovou toleranci násilí, nenecháme 500 lidí zničit turnaj pro milion lidí," zdůraznil.

Reklama

Související témata: