Hlavní obsah

Morávek si s Rosickým nepřekážel, dokonce směl kazit

Jan KrůtaPrávo

Poprvé nastoupil v reprezentačním áčku v základní sestavě a určitě nezklamal. Jan Morávek si ve středové řadě počínal jako starý mazák a chvílemi strčil do kapsy i daleko zvučnější parťáky kalibru Rosického či Plašila.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Morávek

Článek

„Pro mě je radost nastoupit s takovými hráči. Opravdu si toho vážím a snad bude šance se s nimi sehrát ještě víc,“ přiznal Morávek, který je budoucností reprezentační zálohy.

Sám však moc daleko nekouká. „Teď se soustředím na mistrovství Evropy jednadvacítek. Těším se na tuhle akci, a co bude dál, se uvidí,“ říkal jednadvacetiletý fotbalista.

Mnozí mu v áčku předpovídají velkou budoucnost, mohl by být nástupcem Rosického. „Uvidím, jak vše půjde dál. Záleží jen na mně, zda budu nastupovat v bundeslize, zlepšovat se a vyvíjet. Určitě mám na čem pracovat, vím to,“ přemítal záložník Kaiserslauternu.

Když mu trenér Bílek oznámil, že nastoupí vedle Rosického s Plašilem, moc se těšil. „Ale měl jsem i trochu trému,“ netajil. Tři střední záložníci vedle sebe se moc často nevidí. „Měli jsme se hodně točit a vířit pohybem, aby měl soupeř těžší situaci. Kluci mi zápas hodně ulehčili. Říkali, ať klidně i kazím, hlavně ať to odmakám. Patří jim velký dík,“ prohlásil.

Lidi čekali výhru 7:0, ví Morávek

Morávek věděl, že výkon týmu nebyl úplně ideální. „Byly tam šance, které volaly po gólu, třeba moje střela,“ vracel se k situaci, kdy trefil břevno. „Chyběl nám druhý, uklidňující gól. Zaplaťpánbůh, že jsme ho nakonec dali, protože Lichtenštejnci taky měli poměrně nebezpečné situace,“ říkal odchovanec Bohemians 1905.

Byl rád, že český tým splnil povinnost a připsal si tři body. „Lidi možná čekali výhru 7:0, ale doby, kdy se tito soupeři vysoko poráželi, už jsou pryč. Outsideři okopávají, brání a jsou nepříjemní. Často to není nic jednoduchého a můžeme být rádi za výhru. Je mi jasné, že lidi chtějí vidět góly, ale je škoda, že když se nedaří, nepodpoří vás víc.“

Morávek nyní řeší i jinou věc než reprezentaci. A sice zda nadále zůstane věrný barvám Kai -serslauternu, nebo po něm zatouží mateřský klub Schalke. „Teď by měla začít první jednání. Slyšel jsem, že by mě Kaiserslautern rád udržel, což mě potěšilo. Je vidět, že jsou s mou prací spokojeni,“ uvedl tvořivý záložník.

Přestup do Kaiserslauternu je podle něj ale zcela vyloučen. „Jedinou variantou je roční prodloužení hostování. Ale sportovní manažer Schalke Heldt řekl, že já a Holtby, který hostuje v Mohuči, bychom se měli vrátit,“ prozradil Morávek.

Je na něm vidět, že by nejraději zůstal, ale naplno nic neřekne, aby si neztížil pozici v Schalke. „Raději bych to obešel… Můžu jen říct, že jsem v Kaiserslauternu maximálně spokojený a hostování splňuje účel. Uvidíme, jak se vše vyvine, ale netuším, jestli do toho budu moct mluvit.“

Reklama