Hlavní obsah

Poláci vytáhli proti fotbalovým chuligánům. Na stadióny pustí jen domácí fandy

VARŠAVA

Polští fotbaloví fanoušci se do konce této sezony budou moci chodit dívat na výkony svých klubů výhradně doma. Fotbalový svaz PZPN kvůli řádění hooligans z posledních dnů ve čtvrtek zavřel stadiony pro fanoušky hostujících týmů. Dnes úřady rozhodly o tom, že zcela bez diváků se bude hrát příští zápas ve Vratislavi, v Lubinu a v Lodži.

Foto: Krzysztof Szatkowski, Reuters

Polští fotbaloví chuligáni dělají starost organizátorům Eura 2012.

Článek

Se žádostí o zákaz výjezdů fanoušků hostujících klubů první, druhé a třetí ligy se na PZPN obrátil polský policejní prezident Andrzej Matejuk. "Právě hosty nejde nejčastěji zvládnout," vysvětlil v rozhlasové stanici TOK FM policejní mluvčí Mariusz Sokolowski. Sezona v polské první lize potrvá do konce května.

Polsko příští rok společně s Ukrajinou uspořádá mistrovství Evropy ve fotbale. UEFA opakovaně Polsko za problémy s chuligány kritizovala.

Naposledy minulý týden hooligans Lechu Poznaň a Legie Varšava při finále Polského poháru zdemolovali atletický stadion v Bydhošti. Napadli také novináře, jeden z nich kopal do televizní kameramanky. Policie kvůli těmto výtržnostem zatím zadržela skoro padesát lidí, řekl dnes na tiskové konferenci policejní prezident Matejuk.

Při úterním zápase Zaglebie Lubin proti Vratislavi fanoušci obou klubů házeli na hrací plochu dýmovnice a pokřikovali vulgární hesla. Dnes Marek Skorupa, vojvoda Dolního Slezska, kam spadají Vratislav i Lubin, stadiony obou družstev pro nejbližší zápasy zavřel pro diváky.

Vratislav se před prázdným stadionem utká v sobotu s Belchatówem, Zaglebie Lubin 25. května změří doma síly s Wislou Krakov. O tom, že se v neděli bude hrát bez fanoušků také na stadionu Widzewu Lodž, dnes rozhodly tamní úřady.

Před prázdnými tribunami hrály minulý týden na svých domácích stadionech už Legia Varšava a Lech Poznaň.

Polská vláda vyhlásila řádění fotbalových chuligánů nulovou toleranci. Premiér Donald Tusk ve středu s představiteli prvoligových klubů upozornil, že pokud by vláda v boji s hooligans ustoupila, mohl by být ohrožený blížící se evropský šampionát.

Problémy s neukázněnými fanoušky se nevyhýbají ani českému fotbalu. Ve čtvrtek disciplinární komise ČMFS potrestala Slavii za nedohraný úvodní duel semifinále Ondrášovka Cupu proti Olomouci. Zápas v Edenu v poločase ukončily násilnosti slávistických fanoušků. Pražský klub za to sehraje tři nejbližší domácí utkání bez diváků a zaplatí pokutu 750.000 korun.

Reklama

Související témata: