Hlavní obsah

Trpaslík české skupiny Lichtenštejnsko překvapivě porazil v kvalifikaci Litvu

Fotbalisté Litvy nečekaně prohráli v evropské kvalifikaci v Lichtenštejnsku 0:2 a výrazně si zkomplikovali boj o postup na šampionát. Porážkou na hřišti outsidera nahráli českému týmu, který si před nimi na druhém místě skupiny I udržel před posledními třemi zápasy pětibodový náskok.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Zdeněk Pospěch (vlevo) se snaží odebrat míč Franzi Brugmeierovi z Lichtenštejnska.

Článek

Stejně bodů jako Litva má také Skotsko, které ovšem odehrálo o jeden duel méně. Tabulce suverénně vévodí mistři světa Španělé.

Lichtenštejnci na jaře trápili v Českých Budějovicích i svěřence Michala Bílka, kteří do kvalifikace znovu zasáhnou až na podzim a nyní startují na turnaji v Japonsku. První body do tabulky se ale outsiderovi skupiny podařilo získat až dnes.

Překvapivý úvod obstaral už v šesté minutě svým premiérovým gólem v národním dresu domácí Erne, pojistku pak přidal ještě do poločasu Polverino. Zaskočená Litva v pauze přeskupila síly, ale odvrátit blamáž nedokázala.

Po nadějném startu do kvalifikace, ve kterém Litva získala proti Skotsku a na hřišti českého týmu dohromady čtyři body, tak pobaltský tým utrpěl velmi nečekanou a možná rozhodující ztrátu. Lichtenštejnci se v soutěžním duelu radovali z výhry poprvé od října 2007.

Stoprocentní bilanci udrželo Německo a vděčí za to útočníkovi Mariu Gomezovi, který obhájcům stříbra z posledního evropského šampionátu dvěma brankami zajistil vydřenou výhru 2:1 v Rakousku. Poté co si hostující Friedrich srazil míč do vlastní sítě, rozhodl Gomez zápas až v poslední minutě.

Němci dominují skupině A

Němci jasně vedou skupinu A a jsou jednou nohou na závěrečném turnaji. Spolu s nimi procházejí kvalifikací bez ztráty bodu už jen Španělé a Nizozemci.

Postupu na šampionát se přiblížila také Itálie, která podle předpokladů zdolala v Modeně Estonsko hladce 3:0. Naopak po čtyřech výhrách za sebou klopýtla Francie. Výběr galského kohouta nedokázal využít absencí v běloruské sestavě a v Minsku jen remizoval 1:1.

Nešťastné utkání prožil hostující Eric Abidal, který se vrací na trávníky po operaci nádoru na játrech a dnes si dal vlastní gól. Za Bělorusko si odbyl premiéru slávistický bek Vitali Trubila.

Beránkův Kazachstán porazil Ázerbájdžán

Český kouč Miroslav Beránek si ve svém třetím duelu na lavičce Kazachstánu připsal premiérovou výhru. Jeho celek porazil na úvod dnešního kvalifikačního programu Ázerbájdžán 2:1 a po předešlých pěti porážkách získal první body do tabulky skupiny A.

Beránkovi svěřenci se v tomto duelu dočkali také první branky v kvalifikačních bojích, jejich střelecké trápení utnul na začátku druhé půle po 507 minutách Gridin. Hosté sice vzápětí vyrovnali, autor úvodního gólu se však záhy trefil znovu a Kazachstán se díky tomu bodově dotáhl na svého soupeře.

Právě skončit v tabulce před Ázerbájdžánem bylo jedním z úkolů, které Beránek dostal, když na konci ledna národní tým Kazachstánu převzal. Čtyřiapadesátiletý kouč, jenž s českou jednadvacítkou vyhrál v roce 2002 mistrovství Evropy a působil jako asistent Karla Brücknera u A-týmu, nejprve s novým týmem remizoval v přípravě v Bělorusku 1:1 a pak s ním prohrál 0:4 v kvalifikaci v Německu.

Dalších devět zápasů kvalifikace je na programu v sobotu.

Utkání kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012:
Skupina A:
Astana: Kazachstán - Ázerbájdžán 2:1 (0:0)
Branky: 57. a 68. Gridin - 63. Nadyrov. Rozhodčí: Norris (Skot.).
Vídeň: Rakousko - Německo 1:2 (0:1)
Branky: 50. vlastní Friedrich - 44. a 90. Gomez. Rozhodčí: Busacca (Švýc.).
Brusel: Belgie - Turecko 1:1 (1:1)
Branky: 4. Ogunjimi - 22. Yilmaz. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Skupina C:
Toftir: Faerské ostrovy - Slovinsko 0:2 (0:1)
Branky: 29. Matavž, 47. vlastní Baldvinsson. Rozhodčí: Drachta (Rak.). ČK: 25. Šuler (Slovin.).
Modena: Itálie - Estonsko 3:0 (2:0)
Branky: 21. Rossi, 39. Cassano, 68. Pazzini. Rozhodčí: Tudor (Rum.).
Skupina D:
Bukurešť: Rumunsko - Bosna a Hercegovina 3:0 (2:0)
Branky: 41. a 55. Marica, 37. Mutu. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).
Minsk: Bělorusko - Francie 1:1 (1:1)
Branky: 20. vlastní Abidal - 22. Malouda. Rozhodčí: Fernández Borbalán (Šp.).
Skupina E:
Kišiněv: Moldavsko - Švédsko 1:4 (0:2)
Branky: 61. Bugajov - 30. a 58. Elmander, 11. Toivonen, 88. Gerndt. Rozhodčí: Marriner (Angl.).
Serravalle: San Marino - Finsko 0:1 (0:1)
Branka: 41. Forssel. Rozhodčí: Sipailo (Lot.).
Skupina F:
Split: Chorvatsko - Gruzie 2:1 (0:1)
Branky: 76. Mandžukič, 78. Kalinič - 17. Kankava. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).
Skupina I:
Vadúz: Lichtenštejnsko - Litva 2:0 (2:0)
Branky: 6. Erne, 36. Polverino. Rozhodčí: Kučin (Kaz.).
Sestavy:
Lichtenštejnsko: B. Büchel - Ritzberger, Martin Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier - Beck (84. A. Christen), N. Hasler, Polverino, M. Büchel, Erne (89. Hanselmann) - Fischer (72. M. Christen).
Litva: Šetkus - Stankevičius (46. D. Česnauskis), Skerla, Kijanskas, Radavičius - E. Česnauskis (68. Savenas), Panka, Šemberas, Mikoliunas - Danilevičius (46. Labukas), Šernas.

Reklama

Související témata: