Hlavní obsah

Lichtenštejnský trpaslík Čechům pomohl, teď by ještě mohl obrat Skoty

PRAHA

Sami se v dalekém Japonsku trápili s Peruánci, přitom se o něco přiblížili postupu na EURO 2012. Zcela bez vlastního přičinění, protože českým fotbalistům senzačně pomohlo Lichtenštejnsko. Fotbalový trpaslík poprvé od října 2007 zase vyhrál a za oběť mu v kvalifikaci o evropský šampionát padla Litva. To se Čechům pochopitelně moc a moc hodí, teď ještě kdyby outsider obral i Skoty...

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Tomáš Rosický (vlevo) se snaží sebrat míč Philippe Erneovi z Lichtenštejnska.

Článek

Takovou pomoc si snad ani nezaslouží. Sami „Bílek boys“ na Kirin Cupu ubránili bezbrankovou plichtu s Peru, pak se jim však dostalo příslovečného daru z nebes. Jinak se výhra posledního Lichtenštejnska nad Litvou (2:0) nazvat nedá. Co Litevci získali šokující výhrou 1:0 v Olomouci, o to teď ve Vaduzu stejně senzačně přišli.

Lichtenštejnci favority zlobí a na bod sahali již ve Skotsku. Ujali se tam vedení, domácí horko těžko vyrovnali a vítězný gól dali až v čase 90.+7! Češi proti nim také nijak zvlášť nezářili. Ve Vaduzu v klidu vyhráli 2:0. Stejný výsledek se zrodil i v Českých Budějovicích, ale to druhý pojišťovací gól přišel až dvacet minut před koncem.

„Když si po zápase jeden Lichtenštejnec přišel do naší šatny vyměnit dres, nakázal jsem mu, ať nám teď pomůžou. Mají ještě Litvu i Skotsko doma, mohli by jim sebrat nějaké body. Smál se a nebyl proti. Doma nejsou úplně bez šancí. Litvu hostí v podivném červnovém termínu, mohli by toho využít. Nikde už neprohrávají o moc,“ líčil obránce Michal Kadlec, jenž se koncem března o druhý gól českého týmu postaral.

Na jeho příkaz v sobotu skutečně došlo. Teď by ještě Lichtenštejnci mohli obrat i Skoty - a jejich pomoc bude dokonalá.

Tabulka skupiny I
1.Španělsko550015:515
2.Česká rep.53026:39
3.Skotsko41124:54
4.Litva51133:84
5.Lichtenštejnsko51043:103
Zbývá sehrát:
2. září: Litva - Lichtenštejnsko, 3. září: Skotsko - ČR, 6. září: Skotsko - Litva, Španělsko - Lichtenštejnsko, 7. října: ČR - Španělsko, 8. října: Lichtenštejnsko - Skotsko, 11. října: Litva - ČR, Španělsko - Skotsko.

Co vlastně porážka Litvy pro vývoj ve skupině I znamená? Na prvním místě kráčejí bez ztráty bodu za přímým postupem Španělé, na tom se nic nemění. Čechům však vzrostly naděje na druhé místo, které zaručuje postup do baráže a jednomu týmu s nejlepší bilancí ze všech skupin dokonce přímý postup na šampionát do Polska a na Ukrajinu. Národní tým po skončení jarní části druhý je. Získal o pět bodů víc než Litva a Skotsko, které však má jeden zápas k dobru.

Sedm bodů reprezentaci zajistí baráž

Na podzim Bílkův tým čekají závěrečné tři těžké zápasy - ve Skotsku, doma se Španělskem a v Litvě. Petr Čech nepovažuje za nevýhodu, že proti Skotům i Litevcům bude hrát reprezentace venku. „Domácí prostředí nehraje roli, mohla by to dokonce být naše výhoda. Od nich se bude čekat výhra, oni se budou muset tlačit dopředu. A my bychom měli mít na hřišti víc místa,“ očekává gólman.

Po sobotě se postupový výpočet trochu zjednodušil. Sedm získaných bodů Čechům zcela jistě zaručí baráž, dost možná však bude stačit i méně. Vyjdeme-li z předpokladu, že Skotsko na závěr prohraje ve Španělsku, pak by se Češi mohli spokojit i se čtyřmi body získanými ze zápasů ve Skotsku a v Litvě. Existují dokonce ještě „úspornější“ scénáře, ale to už by pomoci zvenčí bylo asi příliš...

„Pokusíme se zabodovat i se Španělskem, ale s tím moc počítat nemůžeme. Ve Skotsku a v Litvě tak potřebujeme získat celkem 4 body,“ má jasno kouč Michal Bílek.

„Stále věřím, že máme kvalitnější reprezentaci než Litva a Skotsko. Na druhé místo by to mělo stačit,“ doufá manažer nároďáku Vladimír Šmicer. „Máme kvalitu na postup do baráže, jsme lepší než Skotsko a Litva,“ přizvukuje mu Bílek.

Reklama

Související témata: