Hlavní obsah

Bílkova spása - po výbuchu v přípravě zatím vždy přišel postup v kvalifikaci

dos, zpSport.cz

Fanoušci z něj šílí, on však má prostý argument. Porážky v přípravě jsou sice nepříjemné, podstatné jsou však až výsledky v kvalifikaci. Pohled do statistik dává trenérovi fotbalové reprezentace Michalu Bílkovi za pravdu mnohem víc, než poslední výkony jeho týmu. Když nároďák v samostatné éře v přípravném duelu vybouchl, vždy pak následně dokázal završit kvalifikaci postupem.

Foto: Aleksander Andersen, ČTK/AP

Zkáza v Oslu se naplnila... Brankář Petr Čech inkasuje žlutou kartu a za chvíli dostane z penalty gól na 3:0.

Článek

Duben 1994 – Sprcha v Curychu nový tým nepoznamenala

Uhrinův tým nastoupil na curyšském Hardturmu teprve ke svému druhému oficiálnímu utkání po rozpadu federace. Schytal porážku 0:3, což byla až do středy jediná prohra nároďáku o tři góly. Nic se nedělo, do kvalifikace Češi vstoupili až na podzim. Začali ji dobře, na EURO 1996 postoupili a v Anglii dokonce došli až do finále.

Listopad 1998 – Porážka ve Wembley, pak bleskový postup

Nedá se říci, že by porážka 0:2 s Anglií ve Wembley byla výbuchem. Co by za ni ve středu Bílkův soubor dal... V těch dobách však neměla reprezentace ve zvyku prohrávat o dva góly. Také Chovancův tým ovšem tuto epizodu zvládl a na EURO 2000 postoupil nejelegantnějším možným způsobem – bez ztráty jediného bodu.

Srpen 2006 – Lekce od Srbů pokazila Nedvědovo loučení

Situace z tohoto roku asi nejvíc připomíná tu současnou. Velkou nespokojenost vzbudilo nejen neúspěšné vystoupení na mistrovství světa v Německu, ale také výprask od Srbů hned v prvním duelu po šampionátu. V Uherském Hradišti se navíc s nároďákem rozloučil jeho lídr Pavel Nedvěd, takže bylo jasné, že jedna éra definitivně skončila. Fotbalový národ propadal panice.

Pavel Nedvěd při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zatím zbytečně... Brücknerův tým se dokázal včas zvednout. Do kvalifikace vstoupil šťastnou výhrou 2:1 nad Walesem, o niž se životními trefami postaral žolík Lafata. Hned poté přišla klíčová výhra 3:0 na Slovensku a nakonec i postup na EURO 2008.

2011 – Chorvati a Norové pálili do ementálu

Zda zavedené pořádky posunou dál i Bílkovo mužstvo, toť velký otazník. V únoru Češi prohráli v Chorvatsku 2:4 a ve středu v Norsku dokonce 0:3. Když se k tomu připočtou dvě jalové plichty 0:0 na Kirin Cupu s Peru a Japonskem, je tu logicky další fotbalová „blbá nálada“.

Až 95 procent čtenářů Sport.cz si myslí, že by měl být Bílek vyměněn. Pravdou však je, že nároďák má zatím situaci v kvalifikaci EURO 2012 ve svých rukou. Je druhý za suverénními Španěly a na Skotsko a Litvu má k dobru 5 bodů. Venkovní odvety na hřišti největších rivalů má ještě před sebou, takže baráž je stále reálně ve hře.

S jasnou podmínkou – že už se letošní výbuchy nebudou opakovat. Hlavně ne 3. září v klíčové bitvě v Glasgowě!

Reklama

Související témata: