Hlavní obsah

Reprezentace je silnější než Plzeň, tvrdí před Skotskem manažer Šmicer

Analýzu vypracoval a i jejím prostřednictvím dost možná docílil reprezentační manažer Vladimír Šmicer toho, že Bílkův realizační tým nedoznal před klíčovým kvalifikačním duelem 3.září ve Skotsku žádných změn. Třeba i proto, že současný národní tým je podle Šmicrova přesvědčení silnější než mistrovská Plzeň, kterou někteří fanoušci v nadsázce navrhovali vyslat do Skotska místo Bílkova výběru. „Jen vzájemný zápas by ukázal, kdo je silnější, podle mého je to však národní tým,“ tvrdí Šmicer.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Šmicer je přesvědčen, že Bílkův celek je silnější, než mistrovská Plzeň.

Článek

Po reprezentační blamáži v Norsku jste vypracoval analýzu současného stavu české reprezentace, ale příchod Karla Poborského k národnímu mužstvu jste do ní nezahrnul. Jenže on – pokud mu to pochopitelně zdravotní stav dovolí – by u mužstva působit měl. Jak vnímáte jeho roli?

Měla by být stejná, jako když šéfoval fotbalu Ivan Hašek. I on za námi přišel, bavili jsme se o hře soupeřů i o hře naší a trenér Bílek si z těchto debat vždy něco vzal.

Členem vašeho realizačního týmu ale Poborský nebude...

To ne, bude spíše jakousi spojnicí mezi reprezentací a výkonným výborem, kam by měl přenášet informace, jako to dělal Hašek.

Takže vlastně formální funkce!

Ale to ne. Členem realizačního týmu se sice nestane, ale třeba srazu národního mužstva se zúčastní. A hráče určitě přijde povzbudit a popřeje jim štěstí, jako to dělával předseda.

Umožní mu to zdravotní stav, když z nemocnice vzkázal, že mu lékaři naordinovali tři měsíce klidu?

To není otázka pro mě, ale pro Karla. K jeho zdravotnímu stavu se nemohu vyjadřovat.

Ve své analýze  jste se zabýval situací v reprezentaci, která vyvrcholila blamáží v Norsku. Jaká opatření k nápravě jste doporučil

Sportovní stránku jsem pominul, protože nejsem trenérem a nemohu se mu plést do řemesla. Proto jsem spíše přemýšlel, zda neděláme něco špatně, zda je reprezentační zázemí, vybavení či třeba služby pro hráče na odpovídající úrovni.

K čemu jste dospěl?

Že v tomto směru rozhodně chyba není, protože služby servírované hráčům jsou na slušném evropském standardu. I o tom proto budeme s reprezentanty na následujícím srazu mluvit. Chceme jim ukázat práci lidí, kteří se o ně starají, aby viděli, co všechno se pro ně dělá.

Neměli byste s nimi mluvit hlavně o přístup k zápasům v reprezentaci? Vždyť v tom byl v Norsku hlavní problém!

Jasně, Norsko se nepovedlo a i o něm si s hráči pobavíme.

Myslíte, že si mužstvo uvědomí, že v Glasgowě půjde možná o poslední šanci, jak si udobřit fanoušky? Vždyť do Skotska se jich vydají dva tisíce, což je důkaz, že národnímu celku pořád věří.

Víme, že jde o všechno. Dostali jsme za cíl postoupit na EURO a teď nastává doba, kdy musíme dosáhnout potřebných výsledků. Jde nejen o nás ve vedení, ale i mnohé hráče, kteří by si měli uvědomit, že je to možná jejich poslední šance dosáhnout úspěchu na reprezentační scéně. Vždyť mnozí už do dalšího kvalifikačního cyklu zřejmě nezasáhnou, neboť budou muset uvolnit místo mladším.

Po excelentním výkonu Plzně v prvním duelu o Ligu mistrů v dánské Kodani zahořel fotbalový národ přáním, aby reprezentací ve Skotsku by raději pověřen mistrovský celek než Bílkův výběr. Myslíte, že by Plzeň mohla v Glasgowě obstát?

Nemusela by dopadnout špatně, protože jí to momentálně šlape, hráči jsou sehraní a jde jim to. Těžko ale porovnávat, zda je silnější Plzeň nebo národní tým. Dokud by se tato mužstva neutkala na hřišti, odpovědět na tuto otázku nejde.

Přesto to zkuste...

Věřil bych národnímu týmu, který je přece jen silnější než Plzeň.

V Plzni jste si tentokrát vybrali čtyři hráče, znovu jste ale opominuli jejich dirigenta Horvátha hrajícího v báječné formě. Nemáte obavy, aby Petržela, Pilař či Jiráček bez něho nebyli poloviční?

Vůbec ne, protože plzeňští hráči odehráli velice dobré zápasy na Kirin Cupu v Japonsku i bez Horvátha. A nic na tom nemění, že směrem dopředu se neprosadili, jako se neprosadil celý náš tým. Hráli jsme ovšem proti kvalitním soupeřům – mistrovskému celku Asie Japonsku a třetímu mužstvu na následném jihoamerickém šampionátu Peru. U nás ale soupeře podceňujeme, zatímco sami sebe přeceňujeme.

Takže současné postavení české reprezentace na žebříčku FIFA je odpovídající?

Určitě, na dvaatřicáté  příčce figurujeme zaslouženě. Není to totiž otázka výsledků během posledního půl roku, ale posledních čtyř let. Jsme tam, kam patříme a můžeme být rádi, že jsme se nepropadli ještě níž.

Reklama

Související témata: