Hlavní obsah

Bral bych i roli žolíka, říká kanonýr Lafata

Karel Felt (Glasgow)Sport.czPrávo

V kalendářním roce už v lize nastřílel pět hattricků, což je unikum. David Lafata (29) má zase střeleckou formu jako hrom. To by neměl trenér Bílek v sobotu odpoledne přehlédnout. Jablonecký superstřelec je ale skromný a tvrdí: „Bral bych i roli žolíka a nastoupil v průběhu zápasu.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalová reprezentace před odletem do Skotska. David Lafata vystupuje z autobusu.

Článek

Na podzim vám to pálí, osm branek v lize, stejný počet v přípravě a pohárech. Dřív jste byl považován za jarního střelce. Kde se vzala ta pohoda už na podzim?

Cítím se stejně dobře jako na jaře, ale je to dané celkovou pohodou v Jablonci. Úvod podzimu nám sice výsledkově nevyšel, ale herně to nebylo špatné. Teď už to funguje i gólově. A z toho těžím i se na tom podílím.

To musí být příjemný pocit, když dáváte jeden gól za druhým...

Pochopitelně je to příjemné, ale vždycky si při každém gólu uvědomím, že bez spoluhráčů kolem sebe bych ho nedal. Fotbalový tým není o jednom střelci, ale o partě, která funguje a toho střelce umí udělat. Mám na dobré spoluhráče štěstí, stejně jako na to, že se míč nakonec odrazí ke mně.

Může to fungovat i v reprezentaci, kde nemáte spoluhráče z Jablonce?

Mělo by, protože tady jsou výborní fotbalisté. V Jablonci jsme spolu tři roky, můžeme hrát poslepu, tady by tohle měla nahradit zkušenost a kvalita hráčů jako jsou Tomáš Rosický nebo Jaroslav Plašil, ale i další.

Hodně se mluví o tom, že byste měl nastoupit od začátku. Cítíte tu podporu fanoušků?

Určitě je to příjemné, ale rozhodující slovo a odpovědnost má trenér. Budu velmi rád, když do zápasu nastoupím a budu moci nějak přispět k úspěchu. Ale opravdu není podstatné, jestli budu na hřišti já nebo někdo jiný. Důležité je, aby někdo dal gól a nejlépe vítězný.

Zacloumalo by vámi, kdyby vaše jméno řekl trenér na předzápasové přípravě v souvislosti se základní sestavou?

Na to už jsem dost zkušený, aby to se mnou nezacloumalo. Ale to se pořád bavíme v teoretické rovině. Každý z nás, kdo tu jsme, chce hrát, na druhou stranu si každý uvědomuje, že není rozhodující, kdo bude na hřišti, ale aby tým fungoval a vyhráli jsme nebo alespoň uhráli bod. Po remíze Litvy s Lichtenštejnskem se boj o druhé místo zúžil v podstatě na nás a Skoty.

Proti Walesu v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2008 jste dal v Teplicích dva góly, jimiž jste otočil zápas. Bral byste v Hampden Parku i roli takového žolíka?

Určitě, ale nevím, jestli lze ty dva zápasy srovnávat. S Walesem to je už historie. Tehdy jsem byl povolán na poslední chvíli za někoho zraněného. Nakonec jsem šel i na hřiště a dal dva góly. Je to také o štěstí a souhře okolností. Kdyby tehdy byli kluci zdraví, třeba bych se do reprezentace vůbec nedostal. Tenkrát, mám dojem, to nebyl tak klíčový zápas, nešlo o všechno. Ale bylo by hezké to zopakovat.

Málokterý trenér by nechal doma takového střelce...

Opravdu to není o jednom člověku, ale o týmu.

Co by podle vás mohlo platit na říznou skotskou obranu?

Vzduchem by to bylo moc těžké. Ani já určitě nejsem typický hlavičkář. Myslím si, že je můžeme přehrát kombinační hrou. Kluci to tu před rokem a půl herně zvládli, ale prohráli. Tentokrát by se to mohlo výsledkově otočit.

Po pěti ligových kolech máte na kontě osm branek. Na jaře jste říkal, že dvacet gólů je vizitkou dobrého střelce i z pohledu Evropy. Teoreticky by se vám to mělo povést...

Bylo by to příjemné, ale jak jste řekl, máme za sebou teprve pět kol. Daleko je do konce podzimu, natož celé ligy. Samozřejmě bych si přál, aby mi forma vydržela.

Třeba i proto, že by to mohla být šance na odchod do zahraničí?

I z tohoto pohledu. Za pár týdnů mi bude třicet let a to je asi poslední možnost si zahrát někde kvalitní soutěž. Máme dohodou s šéfem Jablonce Miroslavem Peltou, že když přijde zajímavá nabídka pro mne i pro klub, nebude mi bránit. V Jablonci jsem opravdu spokojený, ale nebudu zastírat, že bych si chtěl ještě venku vydělat nějakou korunu.

Třeba i v Rakousku, kde už jste působil?

Proč ne. Ve Vídni se nám s rodinou líbilo, klidně bych se tam vrátil, ať do Rapidu nebo Austrie.

Reklama

Související témata: