Hlavní obsah

Kdybychom prohráli, byl bych naštvaný, přiznal Rosický

Jako správný kapitán národního týmu Tomáš Rosický (30) velel v bouřlivé atmosféře kvalifikačního zápasu ve Skotsku k útoku. Z jeho přihrávek mohl dát Milan Baroš góly a byl by klid. Nedal. Přesto Rosický chválil svoje spoluhráče... „Měli jsme vyhrát, bylo na to. Kdybychom prohráli, byl bych naštvaný,“ přiznal po fotbalové bitvě, která v Hampden Parku skončila 2:2.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Český kapitán Tomáš Rosický (vpravo) v souboji se skotským protivníkem Scottem Brownem.

Článek

Byli jste lepším týmem, ale dvakrát jste museli dotahovat ztrátu. Jste nakonec s bodem spokojený?

Bereme ho. Je pravda, že jsme byli lepším týmem a zasloužili si vyhrát. Prohrát určitě ne, to bych byl hodně naštvaný. Skoty jsme k ničemu nepustili, byli jsme velice kompaktní. Škoda neproměněných šancí, které měl Milan Baroš.

V poločase jste prohrávali gólem do šatny. Co jste říkali v kabině?

Nálada v kabině byla pozitivní přesto, že jsme prohrávali. Pokyny byly stejné jako před zápasem. Věděli jsme, že se Skotům do obrany dostaneme. Museli jsme dál držet balón a být trpěliví. Všichni jsme šli za tím, že v Hampden Parku neprohrajeme.

Jací byli Skotové, na trávníku působili dost chaoticky...

Neznevažujte skotský tým! Oni mají výborné hráče z Premier League, třeba Fletchera z Manchesteru United nebo Adama z Liverpoolu. Jsou hodně silní, nebezpeční a hlavně nevyzpytatelní. Dokáží z minima vytěžit maximum. Nedají vám metr volného prostoru. Všechno si musíte tvrdě vydřít a hodně to bolí.

Vy jste schytal dost ran. Zdravotně jste v pořádku?

Bylo jich pár, to ano. Podali si mě. Uvidíme, co se z toho vyvine, až to přijde k sobě.

Jak jste prožíval hektický závěr zápasu?

Bylo to drama. Hlavně diváci si to museli užít.

Nesrazila vás ani chyba a druhý inkasovaný gól?

S tím jsme se museli rychle srovnat. Je pravda, že dostáváme hodně hloupé góly, za které si můžeme sami. Inkasujeme po vlastních hrubkách, nikoliv proto, že by nás soupeř vyšachoval. V tomhle se musíme zlepšit. Ale zápas jsme jinak odehráli velmi disciplinovaně.

Český kapitán Tomáš Rosický (vlevo) a Milan Baroš rozehrávají poté, co Skot Kenny Miller vstřelil gól.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Nezatrnulo vám po Hubníkově zákroku na Berru?

To zatrne každému. Byl jsem trochu v zákrytu. Viděl jsem jen, jak je Hubník za ním a on upadl. Opravdu to z pozice, v níž jsem v tu chvíli stál, nemohu hodnotit. Ale bylo by strašné, kdybychom prohráli z penalty.

Čím to, že si zápasy zbytečně komplikujete?

Těmi chybami. Bohužel si momentálně neumíme zápas udělat jednodušší, jako to bývalo před pár lety. Nedáváme šance, těch potřebujeme na vstřelení gólu mnohem víc, než dřív. Tak to prostě je, protože tohle je úplně jiný tým. Vážím si u něj, že má charakter a bojuje do poslední chvíle.

Cítili jste veliký tlak fanoušků a médií?

Pochopitelně, ale tohle mužstvo dokázalo, že když je pod obrovským tlakem, tak se umí vzepnout k velkému výkonu. To svědčí o jeho kvalitách, protože tuto vlastnost jen tak někde nenajdete. Mnohé týmy se pod tlakem zhroutí.

Po Norsku jste říkal, že se přístup celého týmu musí změnit. V Glasgow jste byl spokojený?

Přistoupili jsme k utkání velmi zodpovědně, každý udělal maximum. Srovnal bych to se zodpovědným a disciplinovaným přístupem proti Španělům v Granadě, kde jsme těsně prohráli.

Takže Norsko je zapomenuto?

Nemá smysl se k tomu pořád vracet. Byl to přípravný zápas, první na začátku sezóny. Kluci, kteří hrají v Turecku, ještě ani nezačali, já jsem přijel z plné přípravy. Nikdo nebyl rozehraný. Tyhle zápasy jsou vždycky specifické a podle toho také dopadají. Ale už dřív jsem řekl, že to byla užitečná facka, což mi zápas v Glasgow potvrdil.

Věříte, že teď na vás bude menší tlak?

Podívejte se, když řeknu, že nám spadl kámen ze srdce, tak to bude znít moc nadneseně. Ale už před utkáním v Glasgow jsem řekl, že tlak nevnímám. Je mi jedno, kdo si co říká nebo píše, jestli týmu někdo věří a jiní ne. Já, když si obléknu dres a jdu na hřiště, tak se tam jdu být za český národní tým. Nechci, aby to vyznělo špatně nebo pateticky, ale tak to prostě je.

Myslím tím, jestli jste si teď trochu vydechli, když jste se Skoty neprohráli...

To víte, že jsme si vydechli. Hlavně mě těší, že tým dokáže ten tlak zvládat, což jsme tady ukázali už podruhé. Poprvé to bylo se Skoty v Edenu. To je pozitivní a není to náhoda.

Jak blízko je český tým baráži?

Jsme hodně blízko, udělali jsme důležitý krok k postupu, ale ještě tam nejsme. Sebrali jsme body našemu přímému soupeři a máme s ním kladnou bilanci. To je určitě dobře.

K čemu bude úterní přípravný zápas s Ukrajinou na Letné?

Šanci dostanou nejspíš kluci, kteří nehráli, a trenér je chce také vidět. Rozhodně to bude dobrá konfrontace s kvalitním soupeřem. Věřím, že nás přijdou fanoušci podpořit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články