Hlavní obsah

Koller a Baroš zase mohli dávat góly spolu, za petrodolary v Kataru

PRAHA

Jejich cesty se dávno rozešly. Zatímco Milan Baroš (29) do pondělní půlnoci jednal o přestupu z Galatasaraye Istanbul, jeho bývalý parťák z útoku fotbalové reprezentace Jan Koller (38) se během úterního poledne v Praze oficiálně loučil se svojí profesionální kariérou. Nechybělo přitom mnoho, aby se bombarďáci ještě naposledy sešli v jednom dresu. Jejich manažer Pavel Paska měl pro oba nabídku z Kataru.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Takhle Jan Koller, Milan Baroš a Pavel Nedvěd (zleva) slavili postup na ME.

Článek

Koller a Baroš, to byl útok, který Čechům málem vystřílel titul mistrů Evropy v roce 2004 a pěkných pár sezón se před ním třásla celá Evropa. Populární Dino o víkendu začal svůj fotbalový důchod v dresu Smetanovy Lhoty. Místo okresního přeboru přitom mohl zase dávat góly po boku Baroše.

„Milan Baroš měl pár nabídek, jedna byla z Kataru. A Katařané chtěli také Honzu Kollera. Byla tak lákavá, že o ní Honza chvíli přemýšlel, i když už chtěl skončit,“ prozradil agent obou útočníků Pavel Paska, šéf hráčské agentury ISM.

Útočník Cannes Jan Koller se raduje z branky proti Orleans.foto: www.ascannes.info

Galatasaray nakonec svého útočníka nepustil

Zatímco Koller naposledy působil ve třetí francouzské lize v Cannes a kvůli dalšímu zranění před pár týdny profesionální kariéru ukončil, kolem Baroše byl v posledních hodinách velký tanec. Útočník se vrátil s národním týmem ze Skotska, v pondělí odpoledne však den před přátelským duelem s Ukrajinou vedení reprezentace požádal, aby se z osobních důvodů mohl bezodkladně vrátit do Turecka.

Paska pak v průběhu večera potvrdil, že to bylo kvůli jednání o přestupu z Galatasaraye Istanbul. „V Turecku končilo v pondělí o půlnoci přestupní okno. Milanovi se narychlo naskytla možnost přestupu a musel se schůzky osobně zúčastnit. Nakonec jsme se ale nedohodli. Vedení Galatasaraye nesehnalo za Milana tak rychle náhradu, takže se proti jeho odchodu postavilo. Nevyšlo to ani jim, ani nám,“ řekl agent po návratu do Prahy.

Chtěli ho Rusové, nebo konkurenční Fenerbahce?

Nechce však říci to hlavní – s kým o Barošově přestupu jednal. Zatímco turecká média píší o zájmu ruských klubů Dynama Moskva a Petrohradu, české zdroje ukazují spíše na pikantní námluvy s Fenerbahce, což je úhlavní městský sok a nepřítel Galatasaraye.

Fotbalista Galatasaraye Istanbul Milan Baroš proniká kolem brankáře Panathinaikosu Atény Galinoviče.foto: Reuters/Yiorgos Karahalis

„V rámci Turecka to nebylo,“ kroutí se Paska a víc neprozradí. „Už je to pryč, teď Milan přestupovat nemůže. Zůstal v Istanbulu a v úterý se zapojil do tréninku se svým klubem, zatímco já se s kolegy nad ránem vrátil do Prahy.“

Kollerovi je často trosečníka Baroše líto

Baroš se tak z evropské do asijské části Istanbulu stěhovat nebude. A fotbalový národ dál doufá, že na rozdíl od zahozených šancí ve Skotsku se králi střelců z ME 2004 ještě vrátí jeho bývalá forma.

„Milan je mi nejblíž a pořád ještě může překonat můj střelecký rekord. Když se mu zase začne dařit a spoluhráči mu budou připravovat dostatek šancí... Abych pravdu řekl, moc mu nezávidím, když vidím, jak se ve většině zápasů pere na hrotu úplně sám. Přesto stále věřím, že ještě přijdou lepší časy,“ líčí Koller.

Zatímco populární Dino se coby nejlepší střelec reprezentační historie rozloučil s nároďákem s bilancí 55 gólů, o devět let mladší Baroš má na kontě zatím 39 tref v mezistátních zápasech.

Reklama