Hlavní obsah

Bílek nechce být před Litvou závislý na Španělsku, na mistry světa si troufá

PRAHA

Konečně zase může hodnotit i pozitivní výsledky. Sobotní remízou 2:2 ve Skotsku udělala fotbalová reprezentace další krok k baráži kvalifikace na EURO 2012. A úterní výhrou 4:0 nad Ukrajinou si tým Michala Bílka posílil sebevědomí a teprve podruhé v kalendářním roce zvítězil. „Cením si, že ve Skotsku jsme se dvakrát zvedli a skóre dotáhli. A zápas s Ukrajinou jsme kompletně zvládli."

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Trenér Michal Bílek si oddechl, národní tým uhrál ve Skotsku potřebný bod a Ukrajinu vysoko porazil...

Článek

Bitvu o baráž mají v kvalifikaci dál ve svých rukou, nečekaně hladkou výhrou nad Ukrajinou si navíc řekli o klid před závěrečným kvalifikačním dvojzápasem – 7. října doma se Španělskem a 11. října v Litvě.

„Již ve Skotsku jsme podali zodpovědný výkon a proti Ukrajině jsme v tom pokračovali. Mám z utkání velmi dobrý pocit. Pro vnitřní pohodu je velmi cenné, že jsme zápas zvládli a navíc nastříleli čtyři góly,“ libuje si Bílek.

Proti duelu v Glasgow nasadil kouč na Letné do základní sestavy sedm nových tváří. Rezek, Kolář, Pilař a spol. se mu odvděčili zodpovědným výkonem. „Jsem rád, že hráči, kteří dostali příležitost, ji chytili a dokázali, že jsou v národním týmu oprávněně,“ kvituje Bílek.

Neprohrát se šampióny, to je nejbližší cíl

Podstatný však bude až závěr kvalifikace. Litevci jsou po úterní porážce 0:1 ve Skotsku ze hry, o baráž hrají už jen Češi a Skoti. Bílkův tým má k dobru dva body a také lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Skotsko hraje dvakrát venku – v Lichtenštejnsku a ve Španělsku. Čechům tak stačí k jistotě čtyři body. A pokud Skotové podle předpokladů prohrají ve Španělsku, tak nároďáku postačí i bodík.

Jan Rezek brání Španěla Andrése Iniestu.foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

„S tím kalkulovat nelze. Pořád máme situaci ve svých rukou a chceme ji mít i před posledním zápasem. To znamená neprohrát se Španěly a nespoléhat se pak na ně před cestou do Litvy,“ říká Bílek odvážně.

Mistři světa a Evropy totiž hrají svoji vlastní kvalifikaci, v níž ještě neztratili ani bod... „U nich jsme vsadili na defenzívu a byli k bodům dost blízko. Věřím, že se stejným odhodláním proti nim nastoupíme i doma,“ doufá kouč.

Čechům se spíš hodilo, aby Litevci ve Skotsku remizovali. „Těžko spekulovat. Mohlo se také stát, že by tam Litva vyhrála, byla by dál ve hře a v posledním utkání nás měla doma. Pak bychom to měli asi ještě těžší,“ má trenér spočítáno.

Budou bojovat, ne soupeře válcovat

Bílek přiznal, že po vlně kritiky, jež následovala po remíze ve Skotsku, nebyla atmosféra v mužstvu dobrá. O to víc ho potěšilo, že se nároďák semkl a získal trochu klidu.

„Já už si zvykl. Jsem pod tlakem od svého jmenování a budu až do samého konce,“ má kouč jasno. „Veřejnost stále žije v éře Nedvěda a spol., kdy nároďák válcoval všechny soupeře. Jenže ta generace už tady není. Jsme schopní vyhrát jako v úterý, když si všechno sedne tak, jak má. Jinak budeme bojovat a vyhrávat horko-těžko. Mužstvo ale pořád sílu má a skupina je dál dobře rozehraná,“ poukazuje Bílek.

Reklama

Související témata: