Hlavní obsah

Kadlec stíhá všechno, karty i góly. Se Španěly však čeká úplně jiný duel

PRAHA

Tři góly v mezistátních zápasech během čtyř dnů, to je pekelné tempo i na útočníka. Natož obránce! Z Michala Kadlece se stal nečekaný kanonýr fotbalové reprezentace. Zatímco z útočníků se naposledy trefil Baroš v březnu proti Lichtenštejnsku, obránce Leverkusenu proměněnou penaltou v 90. minutě zajistil v sobotu klíčovou kvalifikační remízu 2:2 ve Skotsku a v úterý pak přidal dva góly proti Ukrajině (4:0).

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Michal Kadlec slaví svůj gól v Hampden Parku. Proměněnou penaltou zajistil Čechům v 90. minutě zlatou remízu...

Článek

Jako by se nemohl dívat, jak útočníci národního týmu už půl roku střelecky mlčí. Michal Kadlec je rázně zastoupil – ve Skotsku coby levý obránce a proti Ukrajině zase jako stoper.

Michal Kadlec proměňuje penaltu, skotský brankář Allan McGregor na ni neměl nárok...foto: ČTK/AP/Scott Heppell

„Netvrdil bych, že jsem se zrovna rozstřílel. Proměnil jsem dvě penalty a hlavou perfektně kopnutou standardku od Dana Pudila. Sezónu jsem ovšem začal opravdu skvěle. Z mé strany už tam bylo úplně všechno – góly, žluté karty, červené karty. Takže je to zatím nejlepší začátek sezóny, jaký jsem kdy zažil,“ uculoval se.

Nechtěl však brát všechnu slávu jen pro sebe. „Hlavní je tým. Všichni se prali a tak to má být. Hráči, kteří tak často nenastupují, dokázali nahradit chybějící opory. Je důležité, že jsme po dlouhém půstu doma zase vyhráli,“ pochvaloval si Kadlec.

Michal Kadlec otevírá z penalty skóre přátelského utkání s Ukrajinou.foto: Právo/Jan Handrejch

Užít si – a pak hrr na mistry světa

Skalp spolupořadatelské země EURO 2012 je cenný, nicméně Češi se na šampionát teprve musejí perně probít přes baráž. „Takhle bychom chtěli hrát i v dalších zápasech. I když se Španělskem to bude úplně jiný duel,“ má jasno legionář.

O postup do baráže se Češi perou už jen se Skoty, na něž mají k dobru dva body a také lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Skotsko hraje dvakrát venku – v Lichtenštejnsku a ve Španělsku. Bílkův tým nastoupí 7. října doma proti Španělsku a 11. října končí v Litvě.

Čechům tak stačí k jistotě čtyři body. A pokud Skotové podle předpokladů prohrají ve Španělsku, tak i jeden..

„Nakoplo nás už utkání ve Skotsku. Samozřejmě jsme nehráli úplně podle představ, ale závěr a vybojovaný bod pomohly naší morálce. Atmosféra byla dobrá, konečně se nám povedlo vyhrát. Je nám jasné, že se Španělskem to bude jiný zápas, ale teď si prostě musíme užít vítězství nad Ukrajinou. Ukázali jsme všem, že fotbal hrát umíme. A pořád máme postup ve svých rukou,“ poukazuje Kadlec.

Reklama

Související témata: