Hlavní obsah

Poborský: Španělé nemají slabiny, ale Iniesta a Fabrégas mohou chybět

Téměř bez slabin, tak vidí španělské fotbalisty někdejší reprezentant a v současnosti poradce a pozorovatel národního týmu Karel Poborský. „Jsou absolutní špička,“ říká s tím, že Češi by měli vsadit na dobrou defenzívu a brejky. Absenci Iniesty s Fabrégasem považuje za výhodu, přestože Španělé dokáží obě hvězdy nahradit.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Poborský na reprezentačním srazu

Článek

Může být pro český tým v kvalifikaci proti Španělům výhodou, že nenastoupí zranění Iniesta a Fabrégas? Myslím, že absence těchto hráčů může být výhodou. Jsou to top hráči světového fotbalu, a i když ve španělském kádru jsou hráči, kteří mohou tyto dvě hvězdy nahradit, jejich kvalita je natolik velká, že to určitě pro nás výhodou být může a věřím, že i bude.

Mají Španělé vůbec nějaké slabiny? Téměř žádné. Jsou absolutní špička a ze všech zemí je jejich fotbal nejdál. Na druhou stranu naše dobře zajištěná obrana a brejky by měly být jasným signálem, že chceme utkání vyhrát a dokážeme trestat jejich výpady a chyby.

V jaké formě se podle vás představí Fernando Torres? Je na něm vidět, že poslední dobou to není ono. Snad to nezakřiknu, ale jeho nervozita se stupňuje a události z posledních ligových utkání jsou toho jasným důkazem. Prožívá osobní krizi. Ale platí, že je to stále výborný hráč.

Chybět bude Plašil. Koho byste na jeho místo postavil, když nebude hrát ani Matějovský? To je problém. Bavili jsme se a bavíme o této situaci intenzivně. V utkání s Ukrajinou se ale ukázalo, že i jinak složená záloha má svoji kvalitu. Michal Bílek hledá stále optimální sestavu a snaží se najít to nejlepší složeni záložní řady, tedy hráče, kteří doplní Rosického, Jiráčka a Hübschmana.

Proti španělským klubům jste odehrál řadu utkání, jak se vám s nimi hrálo? Vždy velmi dobře, protože preferují otevřený fotbal, jak se říká nahoru dolů. Narozdíl třeba od italských klubů, které sázely na tvrdou defenzívu, španělské týmy hrají na vítězství, takže to byly vesměs příjemné zápasy.

Jaký tipujete výsledek? V tomto utkání je těžké tipovat. Držím klukům palce, aby zápas zvládli. Výhra by byla samozřejmě nádherná, ale i remíza je proti takovému týmu, jakým je Španělsko, cenná. Věřím tedy v bodový zisk.

Výsledky z poslední doby vyvolaly vlnu kritiky. Jak se na to díváte? Všem bych chtěl vzkázat, aby si užili tento svátek fotbalu, měli trpělivost s našimi kluky, protože se postaví proti nejlepšímu týmu světa. Věřím, že když bude náš tým bojovat, budou fanoušci stát za nimi, ať už utkání dopadne jakkoliv. A vzhledem k tomu, že vidím, jaká skvělá, bojová nálada panuje v kabině, jsem přesvědčen o tom, že kluci na hřišti odevzdají vše.

Reklama

Související témata: