Hlavní obsah

Čech: Když si baráž neuhrajeme v Litvě sami, nemáme na šampionátu co dělat

Odchytal zápas, jaké brankáři nesnášejí. Než si pořádně sáhl na míč, Češi už se Španěly prohrávali 0:2 a bylo rozhodnuto. Gólman Petr Čech však s porážkou od mistrů světa počítal a okamžitě se začal soustřeďovat na úterní zápas v Litvě. „Nemůžeme být vyřízení z toho, že jsme prohráli s mistry světa. Budeme mít situaci ve svých rukou, protože nepředpokládám, že by Skotsko ve Španělsku vyhrálo,“ poukázal Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech na tréninku národního týmu

Článek

Situace je kritická. Pokud Skotové neztratí v sobotu večer body v Lichtenštejnsku, půjdete do posledního zápasu kvalifikační skupiny v Litvě ze třetího místa.

Kdyby mi někdo před začátkem kvalifikace řekl, že budeme do posledního zápasu ve hře, asi bych to bral. A protože nepředpokládám, že Skotsko ve Španělsku vyhraje, tři nebo jeden bod by nám měly stačit.

Jenže na Španěly jste neměli vůbec nárok. Nemůže to mužstvo před klíčovým zápasem poznamenat?

Myslím, že ne. Těžko někdo mohl čekat, že Španěly porazíme.

Však se zdálo, jako by národní tým šel do utkání s tím, že nemůže vyhrát...

Tři body jsme samozřejmě chtěli. To se však mohlo podařit pouze v případě, že nám by vyšlo všechno a jim nic. Jenže to se nestalo. Nemůžeme být vyřízení z toho, že jsme prohráli s mistry světa. Budeme mít situaci ve svých rukou. Když vyhrajeme v Litvě, tak se nemusíme starat o to, jak bude hrát Skotsko.

Petr Čech počítal s tím, že o baráži se rozhodne až v posledním utkání.foto: Právo/Jan Handrejch

Má reprezentace vůbec na to, aby v Litvě vyhrála?

Teď už nemůžeme čekat na zázrak, musíme si to uhrát sami. Jsme dost zkušení, ale teď to musíme dokázat. Když ne, tak na šampionátu stejně nemáme co dělat. V Litvě nás čeká úplně jiný zápas než v pátek. Domácí budou bránit a my budeme muset útočit.

Jenže před rokem jste doma s Litvou prohráli.

Beru to tak, že baráž o EURO hrajeme už v Litvě. Počítal jsem, že Skotsko bude mít víc bodů. Tušil jsem, že rozhodne až poslední zápas, takže mi to nevadí.

Opravdu si tak věříte?

Bylo by samozřejmě lepší, kdybychom rozhodli již před posledním zápasem ve skupině. Jenže ve fotbale to tak nefunguje. Všechno si musíme uhrát sami.

Nešlo přece jen z domácího zápasu se Španělskem vytěžit víc?

Již v šesté minutě jsme inkasovali. To bylo to nejhorší, co se mohlo stát. Po 25 minutách jsme prohrávali už 0:2 a to je proti takovému soupeři psychicky těžké. Španělům stačilo držet míč, my jsme běhali bez míče a nedařilo se nám. Nevím, jestli si to někdo dokáže představit. Ale hrát bez míče, to vás za chvíli unaví psychicky i fyzicky.

Reklama

Související témata: