Hlavní obsah

Kapitán Černé Hory Vučinič: Válka nás naučila nebát se ničeho

PRAHA

I kdyby zítra sekl s fotbalem, bude útočník Mirko Vučinič nesmazatelně zapsán v historii Černé Hory. Byl prvním hráčem, který skóroval v mezinárodním utkání pět let existující země. A teď chce jako první kapitán dovést svůj tým na velký šampionát přes českou reprezentaci.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Mirko Vučinič

Článek

„V Itálii, zvlášť v Juventusu, jsem se naučil, že je třeba soustředit se jen na vlastní výkony. Víte, naše země si prošla válečným konfliktem. Nebáli jsme se během války, nebojíme se tudíž ničeho. Ani baráže,“ naladil motivační řeč na vlasteneckou notu v připomínce ozbrojeného konfliktu v bývalé Jugoslávii borec, který od léta obléká dres turínského velkoklubu.

Jako jediný ze současného kádru byl v nominaci tehdy ještě společné reprezentace Srbska a Černé Hory na mistrovství světa v Německu. Při utkání za reprezentaci do 21 let krátce před šampionátem si ale poranil koleno, a tak zůstalo jen u nenaplněného snu.

Když v březnu 2007 nastoupila Černá Hora k premiérovému zápasu od nabytí nezávislosti proti Maďarsku, dal první gól. V boji o MS 2010 skončila reprezentace, kterou vede jako kapitán, na pátém místě ve skupině. Nyní už si ale absenci na závěrečném turnaji, jímž bude mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině, nepřipouští. „Fotbal je symbolem naší nezávislosti a hrdosti. I proto jsou pro nás při domácích zápasech fanoušci skutečným dvanáctým hráčem,“ tvrdí Vučinič, jehož země za pět let skočila v žebříčku FIFA z 203. místa na devětatřicáté.

Mohl hrát Premier League, přestoupil do Juventusu

Ve skupině jeho tým dokázal porazit Bulharsko, Wales, Švýcarsko či Severní Irsko a dvakrát remizoval s Anglií. Právě v Premier League měl Vučinič působit. V létě se o jeho služby přetahovaly Manchester United či Tottenham. Vučinič však jako první fotbalista v historii Černé Hory přestoupil za 15 miliónů eur do slavného Juventusu.

„Jsem vážně šťastný, že můžu hrát za tak velký klub. Byl jsem dojatý, když můj krajan Dejan Savičevič se zkušenostmi z AC Milán pyšnící se triumfem v Lize mistrů prohlásil, že patřím mezi pět nejlepších útočníků světa. On vždycky trošku přehání, ale jeho slova mají váhu,“ dmul se pýchou 28letý Vučinič.

Do Itálie přišel už v sedmnácti letech. Začínal v Lecce, od roku 2006 oblékal dres „Vlků“ z AS Řím. Klub z věčného města už byl vyhlášenému technikovi, jemuž nechybí důraz, malý.

„Sním o velkých trofejích, k nimž však bylo v Římě daleko. Ale chtěl jsem zůstat v Itálii, v čemž mě podporovala i žena Mariotta. Fakt, že jsem v Juventusu, mi dává radost. Jsme první v lize a hrajeme o titul. Máme silný tým. A já mám zase důvod k úsměvu, což mi v Římě chybělo,“ prohlásil Vučinič, jenž doufá, že mu úsměv vydrží i po baráži s Českem.

Reklama

Související témata: