Hlavní obsah

Hrr na ně! Fotbalová reprezentace vstupuje do baráže s Černou Horou

PRAHA

Češi ještě od rozpadu federace na fotbalovém mistrovství Evropy nikdy nechyběli. Aby příjemnou tradici ctili i nadále, musejí v baráži zdolat Černou Horu, která je pro Bílkův tým poslední překážkou k postupu na EURO 2012. První zápas začíná v pátek od 20:15 na pražské Letné a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Odveta se hraje hned za čtyři dny v úterý v Podgorici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor čtvrtého gólu Michal Kadlec (vpravo) se raduje se spoluhráči v utkání v Litvě.

Článek

Prestiž, splnění cíle celého dvouletého cyklu a v neposlední řadě finanční profit přibližně 245 miliónů korun. O to všechno jde v baráži, drsné fotbalové ruské ruletě, v níž má národní tým po bojích ve skupině proti sobě posledního soupeře. Černohorce.

„Mám toho za sebou už hodně, je těžké baráž někam důležitostí řadit. Momentálně je to samozřejmě priorita, jejíž důležitost je obrovská. Jednu baráž jsme už zvládli, jednu ne. Do třetice si přeji postup, to je bez debat,“ říká odhodlaně kapitán reprezentace Tomáš Rosický.

Jak už naznačil, Češi v minulosti pocítili, jak krutá a neúprosná může baráž být. V roce 2001 šli proti Belgičanům jako favorité – a pohořeli. Poučili se a o čtyři roky později naopak Nory vyřadili. V obou případech šlo o postup na světový šampionát, tentokrát je v sázce mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině.

„Mužstvo je zdravě naladěné, v tom problém není. Spíš mám trochu obavy ze zdravotního stavu jednotlivých hráčů. Ať už jde o Čecha či Baroše, v trestu jsou zase Hübschman s Hubníkem. Proto je moc dobře, že do mužstva rychle zapadli kluci z Plzně. Přinesli čerstvý vítr, cítím najednou velkou vůli a chuť postoupit,“ ujišťuje manažer týmu Vladimír Šmicer, jenž předchozí dvě baráže zažil ještě jako hráč.

Tomáš Rosický během zápasu ve Španělsku.foto: ČTK/Radek Petrášek

Začít aktivně a dostat soupeře do problémů

Ve skupině s mistry světa Španěly se prakticky hrálo jen o druhé místo. Češi k němu sice došli dost kostrbatě, momentálně však stojí před šancí, o niž rok a půl usilovali. Nevyzpytatelná Černá Hora je nejmladší samostatnou reprezentací v Evropě, a tak Rosický a spol. musejí přijmout roli favorita.

A protože v Podgorici čeká reprezentaci v odvetě peklo, klíčové může být, jaký výsledek si tam Češi z Generali Areny povezou.

„Chceme začít podobně aktivně jako v Litvě, kde nám úvod střetnutí vyšel skutečně úžasně. Musíme hrát tak, abychom dostali soupeře do problémů, což znamená hrát hodně rychle a hlavně po zemi. Přitom v obraně si musíme počínat poctivě a vyvarovat se chyb,“ líčí trenér Michal Bílek, jaký recept týmu předepsal.

Čtvrteční trénink s maskou na zlomeném nose dobře zvládl gólman Čech. Po týdnu dohadů by tak měl být večer k dispozici, stejně jako rekonvalescent Baroš v útoku.

Gólman Petr Čech si na ostrém tréninku vyzkoušel, jak se mu v masce chytá.foto: ČTK/Jan Tauber

Doma vyhrát a neinkasovat

„Čech patří mezi nejlepší gólmany světa, takže je zbytečné jeho roli v mužstvu připomínat. Baroš je jiným typem útočníka než Pekhart s Lafatou a právě proto je pro nás důležitý. I když se v poslední době střelecky neprosazuje, pořád je přínosem, což prokázal v posledním kvalifikačním zápase v Litvě, kde se podílel na dvou brankách,“ poukazuje kouč.

Kapitán Rosický si vysnil domácí výhru 2:0 a hlas z kabiny je jednoznačný – v Praze je třeba vyhrát a neinkasovat. „Soupeř je v útoku výborný a hodně nebezpečný, což bude znamenat pokrýt tři jeho největší individuality Vučiniče, Jovetiče a Vukčeviče. Zároveň se musíme prosadit naší útočnou hrou a pokoušet se chodit do zakončení,“ připomíná Bílek.

Důležitou roli může sehrát i anglický rozhodčí Martin Atkinson. Hned třináct hráčů Černé Hory si z kvalifikace přeneslo žlutou kartu, takže jsou v ohrožení pro odvetu. V českém týmu se to týká kvarteta Baroš, Pekhart, Pospěch a Jiráček.

Česká republika - Černá Hora
První zápas baráže o postup na EURO 2012, v pátek od 20:15 na Letné. Rozhodčí Atkinson (Anglie), přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil - Rezek, Plašil, Jiráček, Pilař - Rosický - Baroš (Pekhart).
Černá Hora: M. Božovič - Pavičevič, Džudovič, Baša, Jovanovič - Pekovič, Drinčič - Bečiraj, Jovetič, Vukčevič - Vučinič.

Reklama

Související témata: