Hlavní obsah

Irové i Chorvaté jsou přesvědčeni o postupu, odvetu ale nevypustí

PRAHA

Pokud bychom teď nepostoupili, byl by to obrovský šok. Tak hodnotí irští fotbalisté výhru 4:0 v úvodním utkání baráže o mistrovství Evropy na hřišti Estonska. Irové soupeře přehráli a již pomalu mohou hledat ubytování v Polsku a na Ukrajině, kde se šampionát uskuteční. Zároveň ale nechtějí oslavovat předčasně a hodlají se plně soustředit na odvetu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Fotbalisté Chorvatska oslavují branku vstřelenou Turecku.

Článek

Hlavní hvězdou Irů byl kapitán a nejzkušenější hráč Robbie Keane, který dva góly dal a na další přihrál. Navíc se na něm vyfauloval jeden ze soupeřů. "Pochvalu ale zaslouží celý tým, který hrál skvěle od začátku do konce. Hodně nám pomohl rychlý gól," řekl Keane, který o postupu nepochybuje. "Měl by to být konec jejich nadějí. Samozřejmě výhra 4:0 nám postup ještě nezaručuje, ale kdybychom teď nepostoupili, byl by to obrovský šok a mě by to úplně zničilo," dodal.

Irský fotbalista Keith Andrews (vlevo) oslavuje vstřelený gól do sítě Estonska.foto: Reuters/Eddie Keogh

Irové byli blízko postupu na velký turnaj už několikrát, naposledy na mistrovství světa 2010, ale v baráži je vyřadili Francouzi gólem v prodloužení, kterému předcházela ruka Thieryho Henryho. Tehdy to Irové těžko nesli, o to více mají radost z toho, že postup by jim tentokrát neměl uniknout.

Vzpomínku na Francii brali Irové jako motivaci

"Brali jsme vzpomínku na zápas s Francií jako motivaci. Nechtěli jsme připustit další podobné zklamání. A to platí i pro odvetu, protože pokud bychom to teď nezvládli, bylo by to ještě větší zklamání než to s Francií," mínil Keane. "Ale za náš výkon v celé kvalifikaci i v tom prvním zápase si postup určitě zasloužíme," dodal.

Irové si byli vědomi své síly na hřištích soupeřů, kde prohráli naposledy v roce 2007 v Praze proti Česku a od té doby čtrnáctkrát v řadě nenašli venku přemožitele. Sami ale nečekali, že si přivezou tak nadějný výsledek. "Chtěli jsme položit dobrý základ pro odvetu, ale tohle nepředpovídal ani ten největší optimista," neskrýval Keane nadšení. "Nemohu se přestat usmívat. Je to skvělý pocit," doplnil brankář Shay Given.

Nejsem bůh, brání se Trapattoni slovům chvály

Velkou zásluhu přičítají Irové i svému trenérovi Giovannimu Trapattonimu, ale zkušený Ital odmítá být glorifikován. "Já nejsem bůh. Také dělám chyby a třeba pořád neumím moc dobře anglicky," vtipkoval Trapattoni s novináři. "Jen po třiceti letech u fotbalu této hře už trochu rozumím, proto mi některé mé tahy vycházejí," doplnil dvaasedmdesátiletý kouč.

O postupu však podle něj ještě definitivně rozhodnuto není. "Kočka už je v pytli, ale ten pytel není zavázaný. A ta kočka je hodně divoká a může snadno vyskočit. Proto musíme v odvetě ten pytel rychle zavázat, abychom měli klid. Musíme jít do utkání s respektem k soupeři a zopakovat výkon," dodal Trapattoni.

Hladký triumf v Turecku Chorvaté nečekali

Podobně jako Irové mají k postupu blízko i Chorvaté, kteří překvapivě vyhráli jednoznačně 3:0 v Turecku. "Sám jsem podobný výsledek vůbec nečekal," přiznal kouč Slaven Bilič. "Když hrajete na horké turecké půdě, nemůžete očekávat takový výsledek. Nám ale pomohl rychlý gól," dodal.

O trefu už ve 2. minutě se zasloužil zkušený útočník Ivica Olič. "Byl na nás velký tlak, protože to byl velmi důležitý zápas, navíc v období, kdy jsme neměli nejlepší výsledky. Proto jsme měli co dokazovat a jsem rád, že se to povedlo," řekl Olič pro web uefa.com.

Výkon týmu ho velmi potěšil. "Turci si doma nevytvořili jedinou pořádnou šanci, což je pro nás skvělá vizitka. Nechci hodnotit, jestli mě Turci zklamali, spíše to beru tak, že to je naše zásluha. Hráli jsme skvěle jako tým a zaslouženě vyhráli. Takové vítězství nikdy nedostanete zadarmo, ale musíte mu jít naproti," hodnotil Olič.

Poslední hřebíček do Hiddinkovy rakve?

Varoval však před podceněním odvety. "Pořád je hotovo jen z poloviny. Nikdy nevíte, co se může stát v odvetě. Pokud bychom nebyli stoprocentně soustředění, mohli bychom mít problém, protože ve fotbale se všechno může změnit během vteřiny. Pokud ale budeme hrát jako v prvním zápase, problém nebude," dodal Olič.

Zatímco Chorvaté oslavují, v Turecku prožívají velké zklamání. Porážka 0:3 se zřejmě stala posledním hřebíčkem do rakve pro trenéra Guuse Hiddinka, který byl v těžké pozici už předtím a jen zvládnutá baráž by mu umožnila prodloužení smlouvy. Navíc sám vzal na sebe plnou zodpovědnost za páteční prohru.

"Já jsem zodpovědný za výsledek. Na hřišti sice rozhodují hráči, ale já beru plnou odpovědnost," prohlásil Hiddink. "Když jsou od začátku problémy s organizací hry a dovolíte soupeři dva takové brejky, jaké jsme jim dovolili, tak je to smrtící," připomněl nepovedený vstup do utkání.

Před odvetou se však nevzdává a věří, že Turci budou chtít získat zpět ztracenou hrdost a zabojovat o postup. "Hráči hrají o čest, sami za sebe, za svou zem, proto věřím, že i když se už zdá skoro nemožné postoupit, tak že to nevzdáme a budeme bojovat," dodal Hiddink.

Reklama