Hlavní obsah

Na tenhle tým jsem pyšný, tvrdí Rosický

Jako správný kapitán dovedl Tomáš Rosický českou reprezentaci na mistrovství Evropy. Podruhé v historii jako kapitán. Na EURO 2012 vedla hrbolatá a těžká cesta... „Ale zvládli jsme ji a já jsem na tenhle tým pyšný,“ řekl přesvědčivě po barážové odvetě.

Foto: Reuters

Tomáš Rosický se raduje z postupu na EURO 2012.

Článek

Jak těžký byl úterní poslední postupový krok?

Byl to větší boj, než jsem sám čekal. Hřiště vypadalo na první pohled pěkně, ale nedalo se na něm pořádně hrát. Bylo příšerné. Nemohli jsme držet míč a kombinovat, jak jsme chtěli, takže to bylo odbojované.

V první půli jste drželi soupeře poměrně daleko od Čechovy branky. Co se stalo po změně stran, že se dostali domácí do tlaku a šancí?

Začali víc riskovat a útočit. To se ale dalo po první půli čekat. I když jsme byli pořád kompaktní, do dvou velkých šancí se dostali. Černohorci takhle dali v kvalifikaci z tlaku ve druhé půli dvě branky Angličanům. Mají opravdu kvalitní tým. My jsme ale bojovali jeden za druhého. To je ale vlastnost našeho týmu, kterou média dlouho nechtěla vidět.

Vypadalo to, že jste baráží prošli bez problémů...

To jen vypadalo. Měli jsme některé problémy, soupeř byl kvalitní, to všichni viděli, ale postup byl zasloužený.

Kdy jste v něj uvěřil?

Já v něj věřil celou dobu. Nepochyboval jsem.

Cítíte velkou úlevu, že jste postoupili na EURO?

Víc než úlevu to cítí celý tým jako satisfakci, protože nám hodně lidí nevěřilo. Jsem kapitánem ve druhém evropském reprezentačním cyklu a opět jsme postoupili. Jsem na mužstvo hrdý a je to velká satisfakce i pro mne.

Takže tento postup je nejcennějším ze všech, u nichž jste byl?

Svým způsobem ano, protože je nečerstvější. Dřívější tým, s nímž jsem postoupil na tři předchozí evropské šampionáty a jeden světový, byl mnohem silnější. Tohle mužstvo prošlo spoustou problémů, o to víc si toho vážíme.

Zažil jste chvíli, kdy vám bylo nejhůř, a zapochyboval jste o postupu?

Mně v průběhu kvalifikace nebylo nikdy úplně nejhůř. Samozřejmě jsme prožili společně chvíle, kdy nám nebylo lehce, ale my jsme pořád věřili, že to můžeme dokázat a postoupit. Šli jsme za svým cílem a já bych chtěl všechny spoluhráče moc pochválit. Už jsem mnohokrát řekl, že přes všechny peripetie je v tomhle mužstvu něco, na čem se dá stavět. Novináři to neviděli nebo nechtěli vidět, některé ataky médií jsem nechápal, protože ten duch, soudržnost i kvalita v tom mužstvu byly a jsou. V baráži jen vykrystalizovaly.

Do mužstva se postupně zapracovali další noví hráči, především Plzeňáci a Gebre Selassie. Vidíte i tohle jako pozitivum směrem k šampionátu?

Trenér vyzkoušel za celou kvalifikaci a přípravné zápasy spoustu hráčů. Bylo to o tom, aby chytili šanci. Ti kluci, kteří teď hrají, to dokázali. My jsme šli celou kvalifikaci nahoru, ale teď si to opravdu sedlo. Na mistrovství Evropy budeme pro každého hodně nepříjemným soupeřem. Jdeme si svojí cestou, jsme silní i vnitřně. Jsme bojovní, máme dobrou partu. Nevěřilo se nám, ale my jsme postoupili. Splnili jsme cíl a určitě to je dobré pro celý český fotbal. Těžko nás něco rozhodí. V tom je tohle mužstvo svým způsobem výjimečné oproti předchozímu, to bylo silnější fotbalově. Ale zdůrazňuji. Současné mužstvo má vlastnosti, na nichž se dá stavět nejen směrem k EURO 2012.

Ty vlastnosti se ale projevily na poslední chvíli...

S tím nesouhlasím. Až na první prohru s Litvou se kvalifikace vyvíjela, jak měla. Porazili jsme doma Skoty, uhráli jsme povinné body s Lichtenštejnskem a přivezli jsme pak cennou remízu ze Skotska. Všechno jsme završili vítězstvím v Litvě. Samozřejmě Španělsko je jinde, my jsme od začátku počítali s tím, že hrajeme o druhé místo ve skupině. Média nás ale pořád kritizovala, při tom i v Arsenalu mi trenéři říkali, jak jsme chytře odehráli zápas ve Skotsku a doma nás odsoudili. Nechápal jsem to a ta kritika mě štvala, protože už v Glasgowě tým ukázal, že má kvalitu... Ale to špatné už je pryč.

Byly tohle momenty, které mužstvo semkly?

My jsme byli tým od začátku, neměli jsme problémy, ale ta kritika, kterou jsme nechápali, nás semkla mnohem víc. Vlastně nám tím média i pomohla. Postup jsme vybojovali a jsme za to hrozně šťastní a já jsem na mužstvo opravdu pyšný.

Bylo vám líto, když chodilo málo fanoušků?

Samozřejmě, že ano. Ale tak to je, někomu se naše hra líbila někomu ne. Bylo by nespravedlivé říct, že fanoušci jsou špatní. Třeba v Českých Budějovicích byla půlka stadiónu negativně naladěná, ale pak tam byla skupina, která nám fandila, pro takové především hrajeme. My jsme za ně hrozně moc rádi. Třeba se ta negativní atmosféra vybojovaným postupem obrátí.

Reklama

Související témata: