Hlavní obsah

Šmicer láká do Prahy Francouze, nabízejí se i Maďaři, Slováci či Norové

PRAHA

Postup na EURO 2012 mají fotbalisté v kapse. Žádnou přehlídku přátelských zápasů do 8. června, kdy šampionát v Polsku a na Ukrajině začne, však nečekejte. Česká reprezentace nastoupí 29. února v Řecku a vzhledem k tomu, že UEFA zrušila tradiční březnový termín, budou trenéru Michalu Bílkovi zbývat zřejmě jen dva přípravné duely na přelomu května a června těsně před začátkem turnaje.

Foto: ČTK/AP

Franck Ribéry a spol. - Francie by byla pro české fanoušky ideálním šampionátovým předkrmem...

Článek

Spousta dalších starostí, teď už ovšem jen příjemných. Fotbalovou reprezentaci čeká 2. prosince v Kyjevě los mistrovství Evropy, po němž musí doladit jarní termínovou listinu, určit místo závěrečného soustředění a vybrat základnu v dějišti šampionátu.

„Ještě jsem nestudoval nasazení do košů, nevybíral si soupeře. Doteď jsem se plně soustředil na baráž. Vím jen jedno – Španěly už bych podruhé nechtěl. Dva zápasy s mistry světa v kvalifikaci nám stačily až až,“ usmívá se kouč Michal Bílek po postupu přes Černou Horu.

Pokud jde o přípravná utkání, jasná je zatím pouze konfrontace v Řecku. Češi tam nastoupí ve středu 29. února, dva dny po pražském vyhlášení Fotbalisty roku. „Máme zprávy, že hrát by se mělo nejspíš na Krétě, kde Řekové otevřeli nový stadión,“ avizuje mluvčí fotbalové asociace Jaroslav Kolář.

Petr Jiráček a Jaroslav Plašil se radují z vítězného gólu v Černé Hoře.foto: Reuters

Jednání se soupeři se odvine od losu

Výběr dalších soupeřů ovlivní prosincový los šampionátu. Češi se logicky zaměří na týmy, s nimiž se neutkají v základní skupině.

„Chtěli bychom přivézt do Prahy jednoho atraktivního soupeře. Nejvíc by se mi líbili Francouzi. Jsou stejně jako my ve čtvrtém koši, takže s nimi se ve skupině nepotkáme,“ prozradil manažer národního týmu Vladimír Šmicer. „Spoléháme na to, že máme výhodnou polohu. Některé ze silných mužstev by se u nás mohlo zastavit cestou do dějiště turnaje na Ukrajinu či do Polska.“

Na výběr pak Češi mají třeba reciproční odvetu s Norskem, kde v srpnu hanebně prohráli 0:3, nabízejí se také Slováci a Maďaři. „S Maďary je potíž v tom, že by chtěli hrát doma – což my také,“ podotkl Kolář.

Na většinu minulých šampionátů se Češi připravovali na soustředěních pod Alpami, v již téměř domáckém Seefeldu či v Bad Kleinkirchheimu. Tentokrát zatím žádnou lokalitu nefavorizují. „Nechtěli jsme nic zakřiknout, takže až do baráže jsme se výběrem případného soustředění nezabývali. Zda to bude znovu Seefeld, nebo zamíříme jinam, o tom budeme teprve jednat,“ usmívá se Šmicer.

Reklama