Hlavní obsah

Hráči se na Euru nebudou před fanoušky schovávat, tvrdí Šmicer

Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer měl v prosinci hodně napilno. Především při vybírání místa pro závěrečné soustředění před evropským šampionátem, a pak také přímo v jeho dějišti. „Vím, co hráči potřebují, aby byli spokojení a mohli se věnovat jen přípravě a pak se koncentrovat na zápasy ve skupině. Tomu odpovídá jak rakouský Waltersdorf, tak i hotel Monopol ve Vratislavi. Na obou místech se budou hráči cítit dobře a bude o ně postaráno,“ říkal po Vánocích spokojeně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer

Článek

Co vás zaujalo na rakouském Waltersdorfu?

Především prostředí a podmínky. Máme tam všechno, co potřebujeme. Žádný přehnaný komfort, ale dobré zázemí, hřiště i okolní terény.

Na šampionátech se snažil kouč Karel Brückner vždycky držet mužstvo v klidných, spíše odlehlejších místech. Vy jste s trenérem Bílkem vybrali hotel Monopol v centru města. Není to risk?

A v čem? Fotbalisti nemají důvod se schovávat před fanoušky.

V centru města nebudou mít tolik klidu, to nevadí?

V hotelu klid najdou. Navíc tam je všechno, co potřebují, dostatečné prostory pro regeneraci i relaxaci. Hotel Monopol neleží přímo v centru, i když je asi pět minut od Fanzóny. Pár kilometrů to máme na stadión, kde budeme hrát zápasy, ale také od bývalého stadiónu Slasku, kde budeme trénovat. Velkou výhodou je, že hrajeme všechny tři zápasy ve skupině na jednom místě a nikam nemusíme cestovat.

Ostatní hotely a místa, která jste obhlíželi, tak kvalitní nebyly?

Skutečně ne. Třeba Jelení Hora, když pominu více než sto kilometrů cestování, nabízela nádherné prostředí, kouzelný zámeček, ale na jednom místě budeme minimálně od 3. do 16. června, a z tohoto pohledu tam nebylo nic. Spíš na člověka padala samota a smutek. To by dobré nebylo.

Vladimír Šmicer při vánočním turnaji internacionálů v Edenu.foto: Právo/Milan Malíček

Takže ve Vratislavi si budou moci hráči vyjít na procházku do města?

Pochopitelně. Inspirovali jsme se od hokejistů, kteří také bydlívají v centru města, kousek od haly, a chodí na kávu třeba i s fanoušky. Je to něco nového, uvidíme, co tahle změna přinese. Chceme také, aby hráči viděli zblízka atmosféru šampionátu, dostala se do nich a užili si mistrovství i po této stránce. Jsou to profesionálové, dobře vědí, jak se soustředit na zápasy. Ale držet je na uzavřeném místě, to by také nebylo dobré.

Navštívíte ještě obě místa, než tam mužstvo dorazí?

Jistěže, protože musíme ještě dolaďovat detaily a připravovat zázemí.

Co vás ještě na jaře čeká?

Sejdeme se na konci února, na vyhlášení Fotbalisty roku 2011 a hned jedeme na přípravný zápas do Irska. Musíme ještě zajistit soupeře na 26. května do Rakouska pro přípravné utkání. Generálku obstará 1. června v Praze Maďarsko.

Dá se říct, že nominace na šampionát je prakticky hotová?

To v žádném případě. Kostra mužstva ano. Budeme doufat, aby se nikdo nezranil a všichni byli ve formě. Budeme sledovat nejen hráče v zahraničí, ale i v Gambrinus lize. Budeme jen rádi, když se objeví hráči, jako byli na podzim ti z Plzně, kteří mužstvo opravdu posílí, bude to jen dobře. V tuto chvíli opravdu nikdo nemá dveře do nominace zavřené.

Jak se vám jeví s odstupem času od losu složení skupiny?

I s hráči jsme se shodli, že je hratelná, ale i ošemetná. Byli jsme vylosováni ze čtvrtého koše, jsme tedy outsideři, což je lepší pozice, než být favoritem, což víc svazuje. Můžeme být první, ale i čtvrtí. Hráči cítí obrovskou šanci... Když budeme mít na šampionátu proti Rusku, Řecku a Polsku štěstí jako při losu, věřím, že to vyjde. Určitě mu půjdeme naproti.

Reklama