Hlavní obsah

Angličtí fotbalisté jsou bez trenéra, Capello kvůli Terrymu odstoupil

Čtyři měsíce před startem evropského šampionátu má anglická fotbalová reprezentace problém. Italský kouč Fabio Capello totiž ve středu na svou funkci rezignoval. Rozhodl se tak po jednání se zástupci svazu ohledně odebrání kapitánské pásky Johnu Terrymu, s čímž Capello nesouhlasil. Anglickou reprezentaci vedl přes čtyři roky.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Kouč Fabio Capello anglické fotbalisty na ME nepovede.

Článek

"Fotbalová asociace potvrzuje, že Fabio Capello ve středu rezignoval na funkci trenéra anglické fotbalové reprezentace," uvedlo vedení asociace v prohlášení.

Capello celou záležitost řešil se šéfem asociace Davidem Bernsteinem a generálním sekretářem Alexem Hornem na stadiónu ve Wembley. Po hodinové schůzce byla Capellova rezignace přijata.

"Při dnešním jednání i po dobu jeho práce u anglické reprezentace se Fabio choval jako absolutní profesionál. Akceptovali jsme jeho rezignaci, souhlasili s tím, že jde o správné rozhodnutí. Chceme Fabiovi poděkovat za odvedenou práci a popřát mu mnoho úspěchů v další kariéře," řekl Bernstein.

Vedení asociace chystá na čtvrteční poledne mimořádnou tiskovou konferenci, kde se k nastalé situaci vyjádří. Do té doby Angličané nehodlají nic komentovat.

Obecně se očekává, že 29. února povede Anglii v přátelském utkání s Nizozemskem kouč jednadvacítky Stuart Pierce. Jako možný nástupce Capella byl pak označen kouč Tottenhamu Harry Redknapp či manažer West Bromwich Albion Roy Hodgson. "Anglii by měl vést anglický trenér a Harry Redknapp je vynikající kandidát," poznamenal bývalý kapitán týmu Albionu Alan Shearer.

Apeloval na presumpci neviny

Pětašedesátiletý Capello, který se Albionu upsal v prosinci roku 2007 a předloni s týmem došel do osmifinále mistrovství světa, chtěl původně skončit až po červnovém mistrovství Evropy. Jenže poslední události ho donutily k okamžité rezignaci.

Do sporu s asociací se dostal především kvůli tomu, že odebrala kapitánskou pásku Terrymu kvůli jeho údajnému rasistickému chování vůči Antonu Ferdinandovi při utkání Chelsea s Queens Parkem. Capello na nadřízené naléhal, ať konečné rozhodnutí učiní až po červencovém výroku civilního soudu a ctí presumpci neviny.

"Myslím, že Terrymu měla být ponechána kapitánská páska. Podle mého názoru, který jsem sdělil i vedení asociace, nemůžete potrestat někoho před tím, než civilní soud rozhodne, zda se Terry dopustil toho, z čeho je obviněn," řekl Capello v neděli italské televizi RAI.

Reklama

Související témata: