Hlavní obsah

Hrozila mu amputace, teď obral Bílý balet. Španělé velebí svého Meresjeva

Valencie

Stejný Smolíček jako Malý Mozart. Tak trochu symbolicky oba kreativní záložníci vysedávali dlouhé měsíce bok po boku na marodce Arsenalu. Jenže zatímco Tomáš Rosický už fotbal nehraje a rozjíždí ve Spartě funkcionářskou dráhu, Santi Cazorla (34) zase válí. Hrozila mu dokonce amputace nohy, kalvárii zranění a operací však překonal a ve čtvrtek se stal podobným hrdinou jako legendární letec Meresjev. Borec Villarrealu v dohrávce 17. ligového kola dvěma góly dokonale uzemnil Real Madrid (2:2).

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Jsem zpátky! Santi Cazorla z Villarrealu vstřelil Realu Madrid hned dva góly.

Článek

Nejdřív trable s kotníkem či kolenem. Pak v říjnu 2016 dokonce těžká infekce, která mu zlikvidovala téměř celou Achillovu šlachu na pravé noze.

„Osm centimetrů šlachy mi chybělo. Zničenou jsem měl i patní kost. Antibiotika nezabírala a hrozilo, že mi budou muset amputovat nohu kvůli otravě krve," líčí Santi Cazorla. „Lékaři mi řekli, že mám být šťastný, jestli vůbec ještě budu moci chodit se synem po zahradě..."

Kvůli achillovce musel podstoupit neuvěřitelných jedenáct operací. Amputaci nakonec zažehnal až kožní štěp z levé ruky. Operatéři odebrali Cazorlovi s kůží také část tetování se jménem jeho dcery Indie. Při každém gólu přitom dvojnásobný mistr Evropy (2008, 2012) políbil právě dceřino jméno na předloktí.

Mezi Kanonýry už pro něj po dvou letech léčení místo nezbylo, a tak se vrátil do Villarrealu, který mu v osmnácti letech otevřel dveře do světa velkého fotbalu.

Neuvěřitelný večer korunoval netradiční trefou

Ve čtvrtek se populární Žluté ponorce královsky odvděčil. Dvěma góly obral giganta.

„Zažil jsem výjimečný večer. Vstřelil dva góly Realu Madrid a opět okusil, jak chutná trefa v La Lize. Po všem, čím jsem si musel projít, pro mě něco neuvěřitelného," rozplývá se Cazorla. „Dostávám se do lepší formy a pociťuji stále menší bolesti," dodává jen 168 centimetrů vysoký hráč.

O trefu na konečných 2:2 se postaral osm minut před koncem. V jeho patnáctileté kariéře šlo o teprve druhý gól hlavou!

„Santi je příklad pro nás všechny. Mám radost, že ho vidím zpět na takové úrovni. Dobrá zpráva nejen pro něj, ale pro celý španělský fotbal," velebí těžce zkoušeného hrdinu trenér týmu Luis García Plaza.

Cazorla, který působil v londýnském Arsenalu uplynulých šest let, se ve španělské lize střelecky prosadil poprvé od sezóny 2011/2012. Tenkrát shodou okolností dokázal skórovat rovněž proti Realu Madrid. Tehdy ještě v dresu Málagy zařídil remízu na Santiago Bernabéu (1:1).

Reklama