Hlavní obsah

Real Madrid je v krizi, trenér Capello bude hrát v sobotu o všechno

MADRID

Po středeční prohře v Mnichově už asi nikdo nepochybuje, že Real Madrid prožívá krizi. Loni vyhlášený "oživovací" plán nového prezidenta Ramóna Calderóna je v troskách a italský trenér Fabio Capello stojí na pokraji odvolání. Vedení klubu pravděpodobně jen čeká, jak dopadne sobotní ligový zápas na půdě velkého rivala v Barceloně.

Foto: Sergio Perez

Možná to dopadne obráceně trenére Capello!

Článek

"Na Nou Campu určitě bude na lavičce. Ale něco se stát musí. Není možné, aby nás vyřadil tým, který rozhodně nehrál dobře," řekl agentuře Reuters sportovní ředitel Realu Predrag Mijatovič.

Podle šéfa klubu Calderóna by nebylo Capellovo odvolání nejšťastnějším řešením. "Nerad bych v březnu měnil kouče, nemám záskoky na tři měsíce rád," prohlásil klubový prezident, ale vzápětí dodal: "Na druhou stranu si nejsem jistý, jestli nynější trenér má na to, aby týmu ze současné situace pomohl. Capello by se měl rozhodnout sám. Uvidíme, jakou má odvahu."

Dokončí trenér Capello sezónu na lavičce Realu Madrid?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

"Bílý balet" je podle žebříčku příjmů stále ještě nejlépe vydělávajícím fotbalovým klubem světa, ale podle expertů už tuto pozici dlouho neudrží. Budou mu totiž chybět milióny z Ligy mistrů, v níž už potřetí za sebou vypadl hned na začátku vyřazovací části. A postupný odchod hvězd, jakými v minulých letech byli Zidane, Ronaldo nebo Beckham, se negativně promítne do příjmů z reklam a prodeje suvenýrů.

Léčba Calderónem zatím nefunguje 

Real od roku 2003 nezískal žádnou trofej, přestože za tu dobu utratil miliardy za posily a vystřídal šest trenérů. Ani letos to nevypadá, že by nejdelší černou sérii v klubové historii ukončil. Vedle Ligy mistrů předčasně opustil i Španělský pohár a v lize je po matných výkonech až čtvrtý, šest bodů za Sevillou.

Prezident Calderón při loňských volbách sliboval zastavit ústup z pozic. Přivedl zkušeného trenéra Capella a sportovního ředitele Mijatoviče. Dále angažoval ostřílené hvězdy, jakými jsou Nizozemec Van Nistelrooij, Ital Cannavaro a Brazilec Emerson, i hráče s velkou perspektivou jako Španěl Reyes nebo Diarra z Mali.

Ale projekt nefunguje. Někteří hráči více či méně otevřeně kritizují trenéra, ze zákulisí prosakují informace o sporech kouče s vedením klubu. Podle agentury Reuters udělal Calderón vyloženě chybná rozhodnutí, když prodal Ronalda do AC Milán a Baptistu zapůjčil do Arsenalu.

Reklama

Související témata: