Hlavní obsah

Liga na Nou Campu: Nejdřív nuda, potom exhibice krále Ronaldinha

BARCELONA

Zábava pro desetitisíce, chvílemi také nuda, ale především skvostné momenty veličenstva Ronaldinha. Tak vypadá ligový zápas ve fotbalovém chrámu Nou Campu. Také sobotní duel Barcelony proti La Coruni, v němž lídr španělské ligy vyhrál 2:1, se odehrál podle obvyklého scénáře. Brazilský virtuóz chvílemi nezúčastněně pozoroval dění na hřišti, ale když se rozhodl vzít otěže utkání do svých rukou, 60 tisíc hrdel volalo "Olé".

Článek

Barcelona neprožívala počátkem roku idylické období. Média spekulovala o předčasném odchodu trenéra Franka Rijkaarda, fotoreportéři se předháněli v předkládání důkazů, jak Ronaldinho přes zimu ztloustnul. Náskok mužstva v čele soutěže se zmenšil, když z pěti posledních zápasů vyhrála "Barca" pouze dvakrát a obavy o další vývoj sezóny fanoušky znervózněl.

I proto jich asi do ochozů stotisícového stadiónu přišlo v sobotu večer pouze 63 tisíc. Své udělalo také nezvykle chladné počasí, které v Katalánsku panuje. V době zápasu, který začínal až dvě hodiny před půlnocí, vydatně pršelo a teplota byla jen mírně nad deseti stupni Celsia.

Na odbyt šly teplé čepice

Nadšenci, kteří dorazili, si ale slavnostní chvíli v podobě návštěvy Nou Campu nenechají pokazit. Už tři hodiny před zápasem se valí okolím stadiónu tisíce diváků, kteří si chtějí užít večer zahaleni do klubových barev. Desítky stánků se suvenýry jim to dokonale umožňují; na odbyt šly v sobotu především teplé čepice různých tvarů.

Necelé dvě hodiny před výkopem hluční fandové teprve ožijí. Nedaleko od bran stadiónu do klubového autobusu před luxusním hotelem Princezna Sofie nastupují domácí hvězdy a policisté mají plné ruce práce, aby je uchránili před dotěrnými příznivci. Cesta na stadión netrvá dlouho - po 150 metrech autobus zastaví a tým kráčí do útrob stadiónu, v němž je ukrytá i kaple.

Zápas dlouho nabízí dost nudnou podívanou. Občas sice některý z domácích hráčů předvedl technickou finesu, ale ve středu hřiště to branku soupeře ohrozit nemohlo. Až konec poločasu průběh oživil: Ronaldinho vyběhl předčasně proti trestnému kopu a uviděl žlutou kartu. Začala tradiční strkanice, po níž měl být Eto´o vyloučen, ale rozhodčí zjevně podlehl tlaku bučícího hlediště.

Gól Eto'a odstartoval očekávané divadlo

Ve 45. minutě ukázal Ronaldinho poprvé něco ze svého fotbalového arzenálu a jeho ideální přihrávku Messi proměnil ve vedoucí gól. "Bylo to umělecké dílo," řekl po utkání trenér Frank Rijkaard. Barcelona se uklidnila a od té chvíle dominovala.

Druhý gól Eto'a definitivně odstartoval očekávané divadlo, jehož hlavní roli bravurně zvládal brazilský míčový kouzelník: zasekávačka, "Zidaneho" stahovačka, lob i přenesení hry na padesát metrů. To vše Ronaldinho předvedl a dostal do té doby chladné obecenstvo do varu. Stadion skandoval jeho jméno a on si chvíle opojné slávy užíval. Jako by zapomněl, že jde o zápas, v němž je důležitý především výsledek. Barcelona také na svůj bohorovný klid málem doplatila, protože soupeř jí po snížení zle zatápěl.

Jenže ani potom se Ronaldinho a spol. nesoustředili na defenzivu, která jim není vlastní. Brazilec by asi nepotěšil fotbalové teoretiky, kteří tvrdí, že defenzivě se musí věnovat všichni hráči. Vlastní polovinu hřiště sledoval Ronaldinho většinou z uctivé vzdálenosti a své nohy rozkmital jen ve chvíli, kdy se míč dostal do jeho blízkosti. I přesto zcela zastínil zbývajících jednadvacet hráčů na trávníku.

Neobyčejný člověk a klíčový muž klub

Po konci zápasu si ovace příliš neužíval. Krátký potlesk pro ochozy a pak rychle pryč z chladné půlnoci. Další pochvala ho čekala ráno při pohledu na titulní stránky španělských nedělníků, které opěvovaly jeho výkon a rozhodnutí klubových šéfů nabídnout mu neomezenou smlouvu.

"Je to neobyčejný člověk a klíčový muž pro náš klub. Dobře ví, že si může sám zvolit, jak dlouho u nás zůstane. Do roku 2014, nebo do úplného konce kariéry," řekl televizi TV3 prezident klubu Joan Laporta.

Ronaldinho byl nabídkou nadšen. "Myslím, že jsem dnešním výkonem nejlépe ukázal svůj vztah k Barceloně," uvedl sedmadvacetiletý fotbalista s typickým širokým úsměvem. Na podpis ale nemusí nijak spěchat, protože už nyní je nejlépe placeným hráčem světa. S ročním výdělkem 23,5 miliónu eur předstihl podle čerstvých informací magazínu Forbes Davida Beckhama.

Reklama

Související témata: