Hlavní obsah

Teenager táhne giganta. Šestnáctiletá hvězda překonává v Barceloně rekordy

Barcelona/Praha

Ještě nedávno ho znali snad jen ti, kteří pečlivě sledují mladé fotbalové talenty, teď ale v Barceloně řádí a dává tak o sobě světu výrazně vědět. A to je mu teprve šestnáct let. Ansu Fati, rodák z Guiney Bissau, dokázal navzdory svému nízkému věku fantasticky využít toho, že jsou velké barcelonské hvězdy mimo hru vinou zranění, a zapisuje se do historických tabulek. „Zapamatujte si to jméno. Ansu Fati,“ píše se na oficiálním webu FC Barcelona ke shrnutí rekordů, které mladík v posledním zápase překonal.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ansu Fati (vpravo) z Barcelony a jeho spoluhráč Antoine Griezmann se radují z prvního gólu Barcelony v utkání proti Valencii.

Článek

Při pohledu na jeho fotbalové dovednosti se snad člověku ani nechce věřit, že mu je teprve 16 let. Mladičký útočník, který sedmnácté narozeniny oslaví na konci října, dokázal při absenci Lionela Messiho, Ousmaneho Dembelého či nedávno ještě i Luise Suáreze využít šance, kterou dostal, a zapisuje jeden rekord za druhým.

Těsně před reprezentační pauzou se stal v utkání proti Osasuně nejmladším střelcem gólu v La lize, teď se opět blýskl v zápase s Valencií. Stal se totiž nejmladším hráčem Barcelony, který kdy v zápase na Camp Nou nastoupil v základní sestavě.

V nižším věku než nová vycházející hvězda Barcelony už v dresu Katalánců v základní sestavě nastoupil pouze Vincenc Martínez, který byl v době debutu v úvodní jedenáctce mladší o 38 dní. Stalo se tak ale v roce 1941, v době, kdy ještě Barcelona nehrála na Camp Nou.

Tím ale lámání rekordů pro mladíčka neskončilo. Hned ve druhé minutě zápasu totiž vstřelil gól a vzápětí na další nahrál Frenkiemu de Jongovi. Stal se tak nejmladším hráčem, který kdy na Camp Nou skóroval, a také nejmladším hráčem, který si kdy v zápase La Ligy zapsal gól a asistenci.

Hřiště opustil po šedesáti minutách, když přenechal místo uzdravenému Suárezovi, a v zápase, který Barcelona ovládla jasně 5:2, zanechal hluboký dojem. Zdá se, že se rodí nová hvězda.

Reklama