Hlavní obsah

Schuster byl jmenován trenérem Realu Madrid

MADRID

Fotbalisty Realu Madrid podle očekávání povede Němec Bernd Schuster. Klub v pondělí dosavadního kouče konkurenčního celku Getafe oficiálně jmenoval jako svého nového trenéra poté, co se Schuster sám za 480 tisíc eur (asi 13,7 miliónu korun) vykoupil ze smlouvy. Tu měl v Getafe ještě na rok.

Článek

"Je to pro mě šťastný den. Děkuji prezidentovi a všem, kteří mi dali tuto šanci," řekl na tiskové konferenci Schuster, který v Realu nahradil Itala Fabia Capella, jenž byl na konci června i přes zisk mistrovského titulu odvolán. Stal se tak již osmým trenérem Realu během posledních čtyř let. V Getafe jej vystřídala další legenda evropského fotbalu Dán Michael Laudrup, jeden z nejlepších hráčů devadesátých let. Smlouvu podepsal na dvě sezóny.

Schusterův předchůdce Capello sice vyhrál s Realem ligu poprvé po čtyřech letech, ovšem byl odvolán především kvůli upřednostňování obrany před útokem, což se nelíbilo fanouškům. Vedení královského klubu věří, že Němec nasadí ofenzivnější trend. "Dnes jsme udělali krok jiným směrem. A to k tomu, aby tým předváděl zábavnější styl hry," prohlásil po Schusterově angažování klubový šéf Ramón Calderon.

Osmačtyřicetiletý Schuster, mistr Evropy z roku 1980, se vrací do Realu po sedmnácti letech, protože v roce 1989 i 1990 s madridským celkem dvakrát vyhrál španělskou ligu jako hráč. Ve stejné soutěži působil také v dresu Barcelony a Atlétika Madrid.

"Real není pro mě nový domov, hrál jsem tady dva roky," připomněl bývalý fotbalista přezdívaný 'Blonďatý Anděl'. "Jsem si jist, že tento první trenérský den je stejný, jako byl tehdy, když jsem tady byl jako hráč. To znamená, že myslím jen na to, jak s tímto velkým klubem budu vyhrávat," dodal.

Schuster dostal přednost před Wengerem a Koemanem 

Ve Španělsku také strávil většinu své trenérské kariéry. Po začátcích v německém Kolíně nad Rýnem zamířil do Xerezu. Pak si odskočil do Šachťaru Doněck, odkud se vrátil zpět na Pyrenejský poloostrov, kde ho angažovalo Levante. V roce 2005 usedl na lavičku Getafe a vydobyl si uznání, když s průměrným celkem dokázal hrát vyrovnané zápasy s předními týmy a zejména postoupit do finále národního poháru.

Podobně jako Schuster také Laudrup zasvětil svá fotbalová léta Španělsku, když hrál rovněž za Real a Barcelonu. Také proto byl jedním z kandidátů i na madridskou lavičku. A to společně s trenérem Arsenalu Arsénem Wengerem a Nizozemcem Ronaldem Koemanem.

Reklama

Související témata: