Hlavní obsah

Barcelona chce s Henrym sesadit Real z trůnu ve španělské lize

MADRID

Jako jedna z posledních elitních fotbalových soutěží tradičně zvedá oponu liga ve Španělsku. Ani jí se v letní přestávce podobně jako celé Evropě nevyhnuly mohutné změny, které dolehly i na největší favority. Favorizovaná Barcelona přivábila ostříleného kanonýra Thierryho Henryho, s jehož pomocí chce sesadit z trůnu mistrovský Real Madrid. Bílý balet se tomu pokusí zabránit s novým trenérem a změnou herního stylu. Čeští legionáři i letos ve Španělsku chybějí.

Článek

Madridský velkoklub se chystá na období "po Beckhamovi". Hvězdný záložník sice dovedl Real po čtyřech letech opět k zisku trofeje pro šampióna, ale už v zimě se dohodl s americkým týmem Los Angeles Galaxy. Bílý balet opustil i pilíř zadních řad Roberto Carlos a především italský kouč Fabio Capello, jemuž nezachránilo krk ani zázračné zmrtvýchvstání v jarní sezóně. Klubový prezident si vymínil, že chce vylepšit údajně neatraktivní pojetí hry, a tak na trenérskou židli posadil Bernda Schustera.

Bývalý kouč Getafe je postaven před těžký úkol, má Realu vtisknout novou tvář. Situaci má o to složitější, že některé posily do klubu zamířily až na poslední chvíli. Javiera Saviolu, Christopha Metzeldera, Wesleyho Sneijdera či Jerzyho Dudka v předvečer ligového startu doplnil Gabriel Heinze, před pár dny se navíc madridské vedení dohodlo s Chelsea na příchodu Nizozemce Arjena Robbena.

Barcelona s oporami a Henrym

Zatímco na San Bernabeu se tvoří nový tým, Barcelona udržela opory. Sice za posily opět neutrácela tolik jako Real, ale za 24 miliónů eur přivedla z londýnského Arsenalu hvězdného Henryho. S jeho očekávaným brankovým příspěvkem je klub z Nou Campu jasným favoritem na titul.

Jeden z největších transferů fotbalového léta v celé Evropě má katalánskému obrovi pomoci zopakovat úspěšný rok 2006, kdy vyhrál domácí soutěž a Ligu mistrů. "Když se nám vyhnou zranění, jsme schopni vyhrát úplně cokoliv," prohlásil sebevědomě kouč Frank Rijkaard.

Vedle Henryho na Nou Camp přišli z Francie Eric Abidal a Yaya Toure a ze Zaragozy Gabriel Milito. Rijkaard navíc vytáhl z mládežnické akademie osmnáctiletého Dos Santose a ještě o dva roky mladšího Bojana Krkiče. "Dos Santos je moje tajná zbraň," podotkl Rijkaard, jehož výběr v létě opustili Van Bronckhorst, Giuly nebo Maxi Lopez. Obrovská konkurence v útoku přiměla k pátrání po novém angažmá Islanďana Gudjohnsena nebo Mottu.

Rijkaard je nadšený ze svých hráčů

"Kádr je široký a to je vždy pozitivní věc," konstatoval záložník Andres Iniesta a Rijkaard jeho slova jen potvrdil. "Jsem nadšený, jak skvělé máme hráče. Myslím, že každý z nás se bude chtít předvést," uvedl nizozemský trenér, který stále váhá, zda na hřiště posílat všechny členy ofenzivní čtveřice snů. "Bude to záviset na mnoha faktorech. Na soupeřově sestavě, tréninkovém zatížení i psychickém rozpoložení," řekl Rijkaard.

Ve stínu souboje Realu s Barcelonou se na novou sezónu chystala Sevilla. S rozpočtem několikrát menším než oba nejslavnější kluby až do posledního kola minulého ročníku živila naději na titul, navíc jako první tým po 21 letech dokázala obhájit triumf v Poháru UEFA.

Sevilla chce potvrdit, že se natrvalo zařadila do španělské špičky, a opět se pokusí zaútočit na první titul po dlouhých 61 letech. Počítat může i nadále s trenérem Juandem Ramosem, který údajně odmítl velmi lukrativní nabídku anglického Tottenhamu.

Vysoko chtějí hrát i ve Valencii, kam z německého Stuttgartu zamířil brankář Hildebrand. Na místa zaručující účast v Lize mistrů bude útočit Atlético Madrid, přestože přišlo o střelce Fernanda Torrese. Kouč Javier Aguirre ale uvítal Luise Garcíu, Forlána nebo Reyese. Po 41 letech začne Primera Division bez San Sebastianu, nováčky jsou Valladolid, Murcia a Almeria.

Nejzajímavější přestupy v rámci španělské ligy:
HráčOdkudKam
Thierry HenryArsenal LondýnFC Barcelona
Fernando TorresAtlético MadridLiverpool
Javier SaviolaFC BarcelonaReal Madrid
Luis GarcíaLiverpoolAtlético Madrid
Wesley SneijderAjax AmsterodamReal Madrid
Khalid BoulahrouzChelsea LondýnFC Sevilla
Diego ForlánVillareal AtléticoMadrid
Christoph MetzelderDortmundReal Madrid
Timo HildebrandStuttgartValencia
Jerzy DudekLiverpoolReal Madrid
Eric AbidalLyonFC Barcelona
Ludovic GiullyFC BarcelonaAS Řím
Roberto AyalaValenciaZaragoza

Reklama

Související témata: