Hlavní obsah

Tisíce fanoušků vzdaly v Seville poslední poctu Puertovi

SEVILLA

Třicet tisíc fanoušků se v noci na dnešek přišlo na stadión v Seville rozloučit s fotbalistou Antoniem Puertou, který v úterý zemřel na selhání srdce. Dvaadvacetiletému mladíkovi vzdali poslední hold i jeho spoluhráči, kteří na stadión Sáncheze Pizjuana dorazili krátce po půlnoci rovnou z letiště po návratu z Atén. Zápas byl po zprávě o Puertově smrti odložen na pondělí.

Článek

Zarmoucení fanoušci u vchodu na stadión zapalovali svíčky a v dlouhém zástupu za rakví, zahalenou španělskou a klubovou vlajkou, naposledy tleskali svému zesnulému hrdinovi. "Puerta amigo, Sevilla esta contigo" (Puerto, příteli, Sevilla je s tebou) znělo do noci z tisíců hrdel.

Tisíce příznivců pak lemovaly ulice cestou na hřbitov San Fernando, kde se dnes v poledne uskutečnil pohřeb, na přání rodiny jen za přítomnosti Puertových nejbližších a spoluhráčů. Mezi smutečními hosty byli i kapitán madridského Realu Raúl a Argentinec Saviola.

Do sídla vítěze Poháru UEFA od úterního večera přicházejí kondolence od španělských i zahraničních klubů. Real Madrid zrušil na dnešek plánovaný zápas se Sportingem Lisabon, Barcelona oznámila, že věnuje deset procent ze vstupného ze zápasu s Interem Milán na výzkum kardiovaskulárních onemocnění. AC Milán Seville nabídl odklad pátečního utkání o Superpohár, podle posledních zpráv se však utkání v Monaku uskuteční podle plánu.

Rivalita mezi FC Sevilla a Betisem se na čas zastavila

Hráčova smrt dokonce na čas zastavila nesmiřitelnou rivalitu mezi dvěma sevillskými kluby. Podle agentury Reuters se Puertovi přišli poklonit i hráči a mnozí příznivci konkurenčního Betisu. "Dnes jsme všichni fanoušky FC Sevilla," prohlásil šéf Betisu Manuel Ruiz de Lopera.

Španělská média hledají odpověď na otázku, co bylo příčinou selhání srdce, jež nakonec způsobilo smrt. Podle lékařských expertů měl hráč oslabenou pravou srdeční komoru, což mohlo způsobovat arytmii. Problém prý bylo velmi těžké odhalit.

Starší příznivci klubu si vzpomněli, že Puerta nebyl prvním hráčem Sevilly, který zkolaboval na hřišti a zemřel. V roce 1973 stihl stejný osud Pedra Berrueza při jednom druholigovém utkání. Agentura Reuters připomněla, že Berruezova manželka byla v té době také těhotná stejně jako Puertova snoubenka Mar. Syn Pedro se stal profesionálním fotbalistou a dnes hraje třetí ligu za Ceutu.

Reklama

Související témata: