Hlavní obsah

Vaclík prozradil, co špitá Messimu. Španělsko udělalo z české jedničky lepšího gólmana

Sevilla/Praha

Má za sebou jubilejní 50. zápas ve španělské La Lize, jedné z nejlepších fotbalových soutěží světa. V pořadí gólmanů je se sedmi vychytanými čistými konty třetí a rád by jich přidal aspoň ještě pět, aby už v aktuální sezoně mohl vstoupit se 100 nulami do Klubu ligových brankářů. Jeho Sevilla je v tabulce třetí. „Jsme tam, kde chceme být na konci sezony. Cíl je jasný - postoupit do Ligy mistrů, což je sen klubu, nás hráčů i fanoušků. Všichni si dobře uvědomují, že je to něco jiného než Evropská liga,“ říká Tomáš Vaclík, brankářská jednička české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vaclík v akci! Český brankář Sevilly Tomáš Vaclík během tréninku před utkáním se Slavií.

Článek

Španělská liga mu nikdy nezevšední. Neustále ho fascinuje kvalita týmů. Musí být maximálně nachystaný na každý zápas.

„I týmy ze spodku tabulky mají velkou kvalitu. V české nebo švýcarské lize to tak úplně není. I když podáte výkon třeba na 80 procent, pořád můžete v zápase uspět. Udoláte soupeře silou, protože kvalitou ho převyšujete. Tady to ale rozhodně nejde, proti všem musíte hrát vždycky na 100 procent,“ srovnává Tomáš Vaclík v bilančním rozhovoru.

Po víkendu může trochu hodnotit. Třeba v čem se jako gólman ve Španělsku nejvíc zlepšil.

Hvězda mu skoro pokaždé dá gól

„Mám za sebou už 50 zápasů v La Lize a myslím, že jsem mentálně odolnější. Určitě jsem se gólmansky posunul, ale nevím, jestli bych vypíchl jednu věc. Řekl bych, že jsem se posunul celkově, komplexně. Je ze mě lepší gólman než ve Švýcarsku,“ pochvaluje si exsparťan, který do Sevilly přestoupil loni v červenci z Basileje.

Je příjemné zvykat si na konfrontaci s největšími hvězdami. Třeba s barcelonským Messim.

„Vlastně jsme si ještě nikdy nepopovídali. Jen jsme si klasicky podali ruku. A já jemu teda ještě vždycky pogratuloval k vítězství, protože mi většinou v každém zápase dal gól,“ směje se Vaclík.

Je hodně aktivní na sociálních sítích

Gólman Sevilly byl v úterý v novinářské anketě Zlatý míč vyhlášen druhým nejlepším českým hráčem za podzimní část sezony za vítězným slávistou Tomášem Součkem.

Vaclík si drží své místo, dočkal se i jedné mimořádné pochvaly.

„Ještě loni jsem se jednou potkal s Andrésem Palopem, bývalým kapitán Sevilly, legendou, která tady vyhrála skoro všechno. Věděl, kdo jsem, tak to mě potěšilo asi nejvíc. Bylo skvělé se s ním potkat a chvíli si s ním popovídat,“ cení si.

Český brankář Sevilly je v poslední době hodně aktivní na sociálních sítích.

„Když jsem přestoupil, neuvěřitelně mi třeba přibyli sledující na Instagramu. A pak to vždycky skáče, když se povede nějaký úspěch. Podle fotek, kde mě fanoušci označují, nebo instastories vidím, kolik lidí zajímám. Je to příjemné, ale notifikace v mobilu musím mít vypnuté, to by jinak nešlo,“ směje se Vaclík.

Reklama

Související témata: