Hlavní obsah

Tři prvoligové kluby začnou sezónu mimo svůj stadion

PRAHA

Ne všichni to stihli. Zběsilý finiš nasadily některé kluby při rekonstrukci svých stánků, aby naplnily normy svazového projektu Stadiony 2003, ale těsně před sobotním startem první fotbalové ligy je jasné, že tři přijdou o výhodu domácího prostředí. Vedle Blšan, které stráví v příbramském azylu asi celý ročník, zahájí jinde i Synot (v Brně) a Jablonec (v Liberci).

Foto: Archiv

Tři účastníci první fotbalové ligy nezahájí sezónu na domácím stadionu.

Článek

A nemusí to být všechno. Zástupci svazu v nejbližších dnech rozhodnou, zda podobný osud nepotká i další. "Je ale předpoklad, že Žižkov, Zlín i České Budějovice stihnou rekonstrukci včas," sděluje šéf sportovního úseku Ivo Lubas. Zejména Zlín má potíže, a to hlavně s trávníkem, který zničily mrazy z počátku roku a nový roste pomalu.

Gigantický počin

Šéf svazu Jan Obst soudí, že pokračování projektu povede k širšímu zavedení vyhřívaných trávníků. "Máme jich šest, ale musíme jejich počet zvýšit," naznačuje, že liga by měla být stále méně závislá na počasí. V okolních zemích je situace ale ještě horší. Rakušané mají tři, Maďaři, Slováci a Poláci žádný...

"Za pět let je ale už tohle gigantický počin klubů," míní generální sekretář svazu Petr Fousek. Do rekonstrukcí bylo dohromady investováno 1,5 miliardy korun.

"Nic jsme nikomu neodpustili," tvrdí šéf projektu Josef Dráb, byť na Žižkově nemají osvětlení. Chtějí ho instalovat až na opravené tribuny, protože kvůli památkářům nesmějí stavět sloupy. Dříve všemi zapovídanou výjimku v tomto případě svazoví činovníci pohotově označili za výhodu a přesunem žižkovských zápasů na nedělní odpoledne vyřešili "aglomerační problém", tedy termínovou kolizi utkání prvoligových celků z hlavního města. "Jinak by Žižkovští neměli šanci hrát doma," dušuje se místopředseda svazu a předseda Ligového shromáždění Jaroslav Vacek.

Žižkov marně hájil dopoledne

Ostřejší výpady pokračují v souvislosti s nekončícími polemikami o termínech. Vedení svazu přisuzuje verdikt o sobotních výkopech samotným klubům, do jejich rozhodnutí nehodlá zasahovat. A Žižkov marně bojoval o přesun z úředního odpoledního nedělního času na tradiční dopoledne. Naposledy si ředitel klubu Ivan Horník stěžoval na včerejší klubové tiskové konferenci.

Při rozhodujícím hlasování Ligového shromáždění podle něj došlo k pochybení. Zaštiťuje se diváckými zájmy i kolizí se střetnutími II. ligy. "Na samotném jednání se ale nikdo ze Žižkova neozval, diskuse o termínech byla krátká a jednoduchá," reaguje Vacek.

Nevylučuje ale, že by býval Žižkov uspěl. Zároveň však přiznal, že jiné žádosti o výjimky byly smeteny. Drnovice ve II. lize rovněž marně usilovaly o dopolední termín.

"Reálný život nás ale přivede ke kompromisům," naráží Horník na situaci, že termínovka ligy je kvůli pohárům rozvrácená už od úvodního kola, které je roztaženo od soboty do středy.

Hlavní je pravidelnost

"Kluby rozhodly a teď už to nelze měnit. K tomu má oprávnění znovu pouze ligové shromáždění," tvrdí Vacek.

Podle dohodnutých pravidel kolo začne sobotním přenosem na Nově (14.25 h), v 17.15 se hrají další zápasy. V neděli v úřední čas své domácí zápasy bude hrát Žižkov a poslední utkání se bude hrát v pondělí od 16.40 (Prima). "Podle zahraničních zkušeností není tak důležité, kdy se hraje, ale musí se najít pravidelnost. Doufáme, že tento krok diváckému zájmu pomůže," doufá Vacek.

Reklama