Hlavní obsah

Rijkaard po sezóně odejde z Barcelony, nahradí ho Guardiola

Nizozemský trenér Frank Rijkaard po sezóně odejde z Barcelony. Na lavičce ho nahradí bývalý španělský reprezentant a v současnosti kouč rezervního týmu Josep Guardiola. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci oznámil prezident katalánského klubu Joan Laporta.

Článek

"Frank byl strůjcem našich minulých úspěchů, ale jeho čas skončil, protože výsledky v posledních dvou letech nebyly podle našich představ," citovala agentura Reuters Laportu, který poukázal na poslední dvě sezóny, v nichž Barcelona nezískala jedinou trofej. "Věříme, že Pepe Guardiola je schopný tady rozpracovat nový sportovní projekt, který naváže na styl, který v minulosti přinesl Barceloně slávu," dodal s tím, že detaily Guardiolova kontraktu zveřejní na konci sezóny.

O odchodu pětačtyřicetiletého Rijkaarda se v nevydařené sezóně dlouho spekulovalo, definitivně mu však zlomila vaz prohra 1:4 s mistrovským Realem Madrid. Barcelonu odsoudila ke třetímu místu, což je nejhorší umístění klubu za posledních pět let. Na šampiona navíc ztrácí dvě kola před koncem 17 bodů a o Ligu mistrů bude muset bojovat v předkole. "Nebyli jsme schopni napravit chyby, které jsme napáchali a proto jsme se rozhodli, že Frank po sezóně skončí," přidal Laporta. Posledními Rijkaardovými zápasy na lavičce Barcelony tak budou zápasy s Mallorkou a Murcíou.

Guardiola zažil s Barcelonou triumf v PMEZ

Guardiola hrál za Barcelonu v letech 1990 až 2001. S klubem vyhrál v čtyři ligové tituly za sebou a v roce 1992 mu pomohl k triumfu v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí. Sedmatřicetiletý bývalý záložník odehrál za španělskou reprezentaci 47 zápasů a na olympiádě v Barceloně s týmem získal zlaté medaile.

V roce 2001 odešel do Brescie, kariéru v Itálii mu ale poznamenal pozitivní test na nandrolon. Po čtyřměsíčním trestu se mu podařilo u soudu dosáhnout očištění svého jména. Kariéru ukončil před dvěma lety po angažmá v Mexiku a Kataru.

Reklama

Související témata: