Hlavní obsah

Fotbalisté Barcelony odmítají přistoupit na snížení platů. Messi přitom daroval milion

V šatně fotbalové Barcelony to vře. Hráči katalánského velkoklubu odmítají přistoupit na snížení platů, které by mělo v době, kdy karonavirová pandemie přerušila samozřejmě i La Ligu, činit sedmdesát procent. Jde o stejnou procentuální částku, jakou v době nouzového stavu panujícího ve Španělsku uplatňují všechny ostatní kluby na základě opatření označovaného ERTE. Hvězdy Barcelony nejsou dokonce ochotny přistoupit ani na návrh prezidenta Josepa Marii Bartomeua, který se pokusil o kompromis a nabídl jen padesátiprocentní snížení příjmů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Barcelony v Sinobo Stadium v Praze před utkáním Ligy mistrů se Slavií.

Článek

A nic nepomohl prezidentův apel, aby se hráči uvědomili tíživou ekonomickou situaci, do které se fotbalový gigant dostává vzhledem k tomu, že chybějí příjmy ze vstupného, televizních práv či prodeje suvenýrů.

Klub vyčíslil, že jen odložením zápasu Ligy mistrů proti Neapoli přišel o šest milionů eur. Připomíná i obrovské finanční ztráty, které vznikají tím, že na Camp Nou je uzavřeno klubové muzeum a prodejna dresů a suvenýrů.

Vždyť jen muzeum vygenerovalo v loňské sezoně zisk 60 milionů eur a klubový obchod 86 milionů eur.

Výdaje Barcelony na platy jsou přitom obrovské. Klub zveřejnil, že platy hráčů všech sportovních týmů hrajících pod hlavičkou Barcelona FC činí 642 milionů eur, přičemž na fotbalisty jde z této sumy 507 milionů eur.

Foto: www.fcbarcelona.cat

Obchod se suvenýry FC Barcelona

Podle španělských zdrojů je fotbalová kabina Barcelony rozdělena na tři skupiny.

Jedna striktně odmítá jakékoli snížení platů. Argumentuje, že klub v minulém období prováděl nesmyslné investice do přestupů, které nedávaly smysl a nic nepřinesly, a že hráči proto nevidí důvod, proč přistoupit na snížení platů, a doplácet tak na chybné kroky klubového vedení.

Druhá skupina, do které patří i Lionel Messi, projevila naopak ochotu s návrhem na redukci svých příjmů po dobu přerušení ligy souhlasit. Ostatně samotný Messi už svůj postoj vyjádřil tím, že věnoval milion eur na boji proti koronaviru.

Třetí, údajně nejpočetnější skupina prosazuje, aby se dál vyčkávalo do chvíle, kdy se k snižování platů vyjádří Španělská fotbalová federace.

Prezident Barcelony Bartomeu nechce hrotit konflikt mezi kabinou a vedením klubu do krajnosti. Přesvědčuje hráče, že během několik týdnů se situace vrátí zase do normálu, a slibuje jim různé kompenzace, zatím však slyší opakující se ne.

Vše tedy bude muset rozhodnout koncem tohoto týdne klubové představenstvo. Na něm bude záležet, zda hráčům ustoupí, nebo zda bude trvat na sedmdesátiprocentním snížení platů.

Reklama

Související témata: