Hlavní obsah

"Nová" Barcelona chce Realu překazit útok na hattrick

MADRID

Jako poslední z elitních fotbalových lig tradičně začne španělská Primera División. Fanoušci se znovu těší na soupeření dvou rivalů Barcelony a Realu Madrid, které by letos mohlo dostat novou dimenzi. Katalánský velkoklub přebudoval tým, zbavil se dvou ikon, trenéra Franka Rijkaarda s hvězdným Ronaldinhem, a plánuje "Bílému baletu" překazit útok na třetí mistrovský titul za sebou. Španělská liga ponese po dlouhé době také výraznější českou stopu, Jaroslava Plašila z Pamplony doplnil v létě Tomáš Ujfaluši, který přišel do Atlétika Madrid.

Článek

Primera División získala po výhře španělské reprezentace na mistrovství Evropy ještě větší lesk, ani jí se však nevyhnuly mohutné změny. Především Barcelona vsadila na novou kartu a dokonale přestavěla tým. Začala přitom od základů, když po skončení uplynulého ročníku vyměnila kouče Rijkaarda za Pepeho Guardiolu. Nizozemskému trenérovi zlomily vaz poslední dvě sezóny, během nichž nepřibyl do bohaté klubové sbírky žádný pohár. Přes dva roky starý triumf v Lize mistrů mohl Rijkaarda těžko zachránit.

Fanoušci na Nou Campu si budou muset zvyknout, že už neuvidí ani triky míčového kouzelníka Ronaldinha, který zamířil do AC Milán. V minulém ročníku bývalý nejlepší fotbalista světa uvadal a měl problémy s kondicí.

Barcelonu potkaly i další hráčské změny. Nechtěný Deco zakotvil v Chelsea, Thuram musel kvůli srdeční vadě ukončit kariéru a Zambrotta putoval za Ronaldinhem. Díry v obraně se pokusí zacelit Alves ze Sevilly a Caceres z Villarrealu, do záložní formace přišli Keita a Hleb z Arsenalu.

V Realu zemětřesení neproběhlo

Katalánský celek spoléhá hlavně na útočnou fázi. Klubovým šéfům se povedlo udržet Henryho a spojení s Eto´oem a Messim, jenž se rozehrál na olympiádě, představuje hrozbu pro všechny soupeře. "Nemyslím si, že liga bude jen o Realu. Když budeme hrát na naší úrovni, bude pro ně těžké, aby byli lepší než my," prohlásil Guardiola.

V Madridu se v létě přestavba nekonala. Tvrdá porážka na přestupovém poli při snaze přivést z Manchesteru United hvězdného Cristiana Ronalda zkomplikovala vedení Realu další posilování kádru. Madridští na poslední chvíli horečně shánějí nové akvizice, ale získat se jim nepodařilo ani reprezentanty Villu s Cazorlou. Momentálně usilují o útočníka Huntelaara a křídlo Capela.

Real zatím ulovil jen Van der Vaarta z Hamburku, jenž rozšířil nizozemskou kolonii v klubu, a dvojici De la Red a Javi García, která se vrátila z hostování. "Real má ale skvělý tým. Jsou to obhájci a zaslouží si náš respekt. Je jedno, jestli podepsali nebo nepodepsali více hráčů než my. Stále jsou favority na titul," mínil barcelonský kapitán Carles Puyol.

Robinho pravděpodobně přestoupí do Chelsea

Přední strany španělských sportovních novin více než start ligy plní spekulace o dalším osudu útočníka Robinha. Brazilská hvězda Realu si nakonec zřejmě přece jen vytrucuje odchod do Chelsea. Ve víkendové odvetě španělského Superpoháru zůstal Robinho už jen na lavičce a sledoval, jak si jeho spoluhráči i v devíti poradili s Valencií 4:2.

"Je to poprvé, co se mi v trenérské kariéře stalo něco takového, podobný zápas se moc často nehraje. Ale i přes výhru musíme zůstat na zemi," mírnil optimismus kouč Bernd Schuster. "Dobrý start do sezóny je ale vždycky důležitý pro sebevědomí," řekl Ruud van Nistelrooij.

Ve stínu dění v Barceloně a Realu zůstaly další celky. O nejzajímavější přestup z českého pohledu se postaralo Atlético, které získalo Ujfalušiho. Reprezentační obránce si už v předvečer úvodního zápasu ve vysněné španělské lize splnil velké přání v podobě postupu do Ligy mistrů. V Pamploně navzdory vábení anglických celků udrželi záložníka Plašila a rozhodně nechtějí zopakovat loňské trápení, kdy do posledních kol bojovali o záchranu.

Tradičně vysoko pomýšlejí ve Villarrealu a v Seville, kde se postupně vyrovnali s tragickým úmrtím Antonia Puerty a odchodem oblíbeného kouče Juandeho Ramose do Tottenhamu. Ve Valencii plánují návrat na výsluní, kam jim má pomoci nový kouč Unai Emery.

Reklama

Související témata: