Hlavní obsah

Tohle byl festival, radoval se po kanonádě Barcelony Gudjohnsen

BARCELONA/PRAHA

Měl to být fantastický zápas, nesvázaný taktikou, s velkým množstvím šancí na obou stranách. Šlágr šestého kola španělské La Ligy mezi Barcelonou a Atléticem Madrid očekávání naplnil, našlapaný Nou Camp viděl sedm gólů. Na hřišti ale existoval jen jeden tým - Barca si po úchvatném výkonu došla pro pohodlné vítězství 6:1. Hosté, v jejichž obraně odehrál celý zápas reprezentační kapitán Tomáš Ujfaluši, si naopak uřízli pořádnou ostudu.

Článek

Horší vstup do utkání si Atlético snad ani neumělo představit. Po pouhých osmi minutách už totiž prohrávalo 0:3. A to ještě krátce poté domácí dvakrát trefili brankovou konstrukci. „Pro to neexistuje žádná omluva. Po oněch osmi minutách už bylo po zápase. Existují špatné zápasy, ale rychlost, kterou nás Barcelona zničila, se příliš často nevidí. Přehrála nás ve všech herních aspektech. To bylo žalostné,“ soptil kouč Javier Aguirre.

Výkon žádného z jeho svěřenců nesnesl přísnější měřítka. To platí i o Tomáši Ujfalušim, na jehož adresu se po přestupu z italské Fiorentiny snášela ve španělských denících jen slova chvály. Až do soboty. Reprezentační kapitán se svezl se špatným výkonem svých spoluhráčů, přimotal se i k několika inkasovaným brankám. Internetový server goal.com jeho počínání ohodnotil na desetibodové stupnici známkou jedna. Horší vysvědčení dostal už jenom Luis García.

Kouč poražených vzal debakl na sebe

Aguierre přesto svým svěřencům po zápase nic nevyčítal. Veškerou zodpovědnost za ostudný debakl vzal na své bedra. „Jediný, kdo za to všechno nese plnou zodpovědnost, jsem já. Selhal jsem ve složení sestavy, v přípravě na zápas, v pokynech k týmu... Prostě ve všem,“ zkritizoval sám sebe mexický kouč.

To v kádru vítězů zcela pochopitelně panovala výtečná nálada. „Dokonalost neexistuje. Vždycky můžete hrát lépe. Ale je pravda, že v sobotu jsme předvedli výborný výkon,“ rozplýval se obránce Gerard Piqué. „Tohle byl festival,“ doplnil ho islandský spoluhráč Eidur Gudjohnsen.

Messi je gentleman, ocenil Argentince Aguirre

Z předvedené hry svého týmu byli unešení i přítomní diváci na stadiónu Nou Camp. Poznal to i záložník Xavi, kterému se při střídání dostalo bouřlivého potlesku. „Když jsem ze hřiště odcházel, měl jsem husí kůži. Ty pocity, které jsem zažíval, se nedají s ničím srovnat. Dokázali jsem, že jsme jeden tým. I proto si zápas fanoušci užívali, zpívali chorály a dělali mexické vlny.“ Přehnaný optimismus se snažil krotit Andrés Iniesta. „Nesmíme zapomenout, že jsme teprve na začátku. Ještě nás čeká hodně práce,“ upozorňuje.

Ještě jedna věc na sobotním představení zaujala. Když se hráči před startem druhého poločasu vraceli z kabin na trávník, barcelonský talent Lionel Messi se zastavil u Aguirreho. S koučem soupeře si podal ruku a pár vteřin s ním rozmlouval. O co šlo? „Jen jsem mu řekl, aby při tak jasném vítězství zachoval pokoru. Odpověděl, že když jsme dole, nebude do nás ještě kopat. Je to gentleman,“ ocenil Aguirre Argentincův přístup.

Reklama

Související témata: