Hlavní obsah

Španělsko se těší na tradiční „El Clásico“, favoritem je Barca

PRAHA

V celém Španělsku se zase na dvě hodiny zastaví čas. Na Nou Campu vzplane další bitva nesmiřitelných. Dva nejslavnější domácí fotbalové kluby FC Barcelona a Real Madrid proti sobě, to je tradiční „El Clásico“. Sobotní šlágr 15. kola Primera División začne ve 22:00. Velkým favoritem je domácí Barca.

Článek

Očekávaný duel měl netradiční předehru. „Na Nou Campu nemůžeme vyhrát. Barcelona hraje zničující fotbal. Myslím, že liga je letos jejich. My se v sobotu pokusíme alespoň pobavit diváky. Na nic jiného teď nemáme,“ bědoval začátkem týdne Bernd Schuster, trenér Realu.

Tím si německý kouč řekl o vyhazov. Dostal zlatý padák 4,5 miliónu eur (asi 116 miliónů korun) a na jeho místo byl dosazen Juande Ramos. Den po svém jmenování dovedl Real k vítězství 3:0 nad Petrohradem v Lize mistrů a okamžitě vyslal varování na Nou Camp: „Do Barcelony pojedeme s maximální sebedůvěrou. Když předvedeme náš nejlepší výkon, můžeme porazit kohokoli na kterémkoli stadiónu!“

Barcelona má rivalovi co vracet

Favoritem samozřejmě zůstává Barcelona. Ligu vede o šest bodů před Villarrealem, pátý Real na ni ztrácí devět bodů. Tým Pepeho Guardioly je navíc považován za aktuálně nejlepší mužstvo v Evropě. „Na hřiště půjdu s tím, že musíme vyhrát. Nestarám se o to, jestli je soupeř v krizi, prohrává nebo má hodně zraněných. Když jsme v minulé sezóně měli problémy my, také se o nás nikdo nestaral. Proto ani mě teď nezajímají jejich komplikace,“ říká rezolutně kanonýr Barcy Thierry Henry.

Ale pozor - jeho tým nedokázal ve čtyřech posledních „El Clásico“ zvítězit. A poslední derby je pak pro Messiho a spol. dodnes noční můrou. Real byl nejdřív korunován mistrem a pak rivala smetl 4:1... „Musíme být opatrní. Před dvěma lety byl Real v podobné situaci jako teď a nakonec se radoval z titulu,“ upozorňuje domácí záložník Xavi Hernández.

Na Nou Campu jako o život

Realu se ve španělské lize nedaří. Z posledních čtyř zápasů tři prohrál, navíc mu budou chybět potrestaný Robben, zranění Pepe, Miguel Torres, Diarra či Van Nistelrooij. „Barca je těžký soupeř, ale my jsme schopni na Nou Campu uhrát dobrý výsledek,“ zvedá prapor trenér Ramos, jemuž dělá starosti i náročný program. „Máme tři zápasy v šesti dnech, to je hodně náročné na fyzickou kondici. Výhra nad Petrohradem nás ale může nasměrovat k dobrému výsledku v El Clásicu,“ doufá Ramos.

„Nedaří se nám, máme zraněné, ale tohle bude úplně jiný zápas. Na Nou Campu budeme bojovat jako o život. Motivace zvítězit je obrovská,“ ujišťuje italský obránce Fabio Cannavaro.

Reklama

Související témata: