Hlavní obsah

Prezident Realu Madrid po aféře s údajným podvodem rezignoval

MADRID

Prezident fotbalového Realu Madrid Ramón Calderón odstoupil z funkce v reakci na aféru s údajným zmanipulováním valné hromady. Svou rezignaci oznámil na páteční tiskové konferenci. Slavný klub až do prezidentských voleb, které se uskuteční po skončení sezony, povede dosavadní viceprezident Vicente Boluda Fox.

Článek

"Navzdory doporučení vedení klubu jsem se rozhodl rezignovat," citovala Calderóna agentura Reuters. "Udělal jsem chyby, ale nepodváděl jsem. Odcházím s hlavou nahoře a čistým svědomím," řekl se slzami v očích při šestiminutovém proslovu funkcionář.

Calderón rezignoval jen pár dní poté, co byl obviněn, že si v listopadu při valné hromadě udržel svou pozici podvodem. Deník Marca například zveřejnil fotografie deseti lidí, kteří sice neměli právo hlasovat o důvěře šéfovi Realu, ale přesto se hlasování zúčastnili. Šlo o pět nečlenů a pět členů, kteří nesměli do rozhodování zasahovat.

Podle listu povolil Calderón také v prosinci přístup na jiné shromáždění většímu množství "svých" lidí, aby mu pomohli prosadit důležitá finanční rozhodnutí.

Calderón všechna obvinění od začátku odmítal. Ve středu uvedl, že už se po vypršení svého mandátu příští rok nehodlá ucházet o funkci na další období. Nakonec se však rozhodl rezignovat.

Sedmapadesátiletý právník se potýkal se skandály již od svého zvolení v roce 2006. Tehdy zvítězil jen o 246 hlasů. Jeho protikandidát Juan Miguel Villar Mir následně výsledky napadl s tím, že do nich nebyly započítány hlasy zaslané poštou, kterých mělo být přes deset tisíc. Podle španělských médií byla většina hlasů zaslaných poštou právě pro Villara Mira. Soud však jeho protest zamítl.

Minulý rok v říjnu byl Calderón obviněn ze zneužívání klubové platební karty. Podle listu El Mundo platil z bankovních kont "Bílého baletu" například kávu v restauracích, cvičení v posilovně, golfové lekce či dokonce návštěvy u veterináře.

Calderón však klubu přinesl i sportovní úspěchy, když Real za jeho éry vybojoval dva ligové tituly. Přesto šéf klubu propustil trenéry Fabia Capella a Bernda Schustera. Nyní Real po sérii špatných výsledků ztrácí na vedoucí Barcelonu již dvanáct bodů.

Reklama

Související témata: