Hlavní obsah

Bitva o Španělsko, „El Clásico“ výrazně napoví o držiteli titulu

MADRID/PRAHA

Na Pyrenejském poloostrově to vře. Minimálně mezi fotbalovými fanoušky. Již 154. španělské derby nazývané „El Clásico" mezi Realem Madrid a Barcelonou výrazně napoví o držiteli letošního titulu. Obhájce prvenství z loňského roku Real přivítá na stadiónu Santiaga Bernabeua Barcelonu a v případě vítězství se může náskok Katalánců na první příčce snížit na pouhý jeden bod.

Článek

Úvodní střetnutí letošní sezóny obou gigantů španělské ligy skončilo vítězstvím Barcelony, o které se brankami postarali Messi a Eto´o. Kamerunský forvard navíc neproměnil pokutový kop. Těsně před tímto zápasem se však v klubu z hlavního města Španělska lámala celá sezóna. Vedení se rozhodlo vyvést svůj klub z krize odvoláním kouče Bernda Schustera. Týmu se ujal Juande Ramos a začalo úspěšné tažení La Ligou.

To vyvrcholí v sobotu, kdy Bílý balet přivítá lídra tabulky, na kterého ztrácí čtyři body. V případě vítězství by tak mohli domácí stáhnout náskok svého soka na jediný bod. Barcelona, která je navíc do konce sezóny oslabena o obránce Marqueze, jenž se zranil v utkání Ligy mistrů s Chelsea, dvakrát v řadě nedokázala zvítězit, když remizovala s Valencií a poté právě s Chelsea.

Vyhrát chtějí oba kluby

„Chceme udělat něco pro naše fanoušky, protože si v této sezóně museli mnohé vytrpět,“ vzpomněl kapitán Bílého baletu Raúl nevydařený vstup do sezóny. „Všichni hráči cítí nadšení z naší momentální situace. Chceme hrát dobře a chceme vyhrát,“ burcuje své spoluhráče dlouholetý útočník Realu.

„Všechno kromě vítězství by nám zisk titulu velmi ztížilo. Přesto má Barcelona ve svých rukách vše i pokud se nám podaří ji porazit. My přesto chceme v pronásledování pokračovat. Po sobotě nás čekají další čtyři zápasy a my chceme všechny čtyři vyhrát,“ říká Raúl vědom si skutečnosti, že Barcelonu v posledních čtyřech kolech nečekají snadní soupeři. V příštím kole budou Katalánci například hostit Villarreal.

Barcelona slibuje útočný fotbal

Nic jiného než tři body si však z prestižního zápasu nepřipouští ani fotbalisté Barcelony. „Pokud v sobotu zvítězíme, budeme k titulu velmi blízko. Na stadión Santiaga Berbabeua si pojedeme pro vítězství,“ řekl na oficiálních stránkách svého klubu Andrés Iniesta. „Budeme hrát tak, jak je pro Barcu charakteristické v celé sezóně: útočně, se snahou zvítězit a hrát atraktivní a efektivní fotbal,“ dodal.

Barcelona narozdíl od Realu stále bojuje o vítězství v Lize mistrů. Domácí by proto velmi rádi využili možné únavy soupeře. „Pokusíme se od začátku zápasu hrát rychle. Oni hrají každé tři dny jeden zápas a toho se pokusíme využít,“ prozradil Raúl.

Šlágr 34. kola La Ligy mezi Realem Madrid a Barcelonou se odehraje v sobotu od 20 hodin.

Reklama