Hlavní obsah

Pérez se vrátil bez boje do křesla prezidenta Realu Madrid

Stavební magnát Florentino Pérez se po třech letech vrací do funkce prezidenta Realu Madrid. Původně se měl o uprázdněné křeslo ucházet ve volbách 14. června, protože se však k uzávěrce v nedělní půlnoci nepřihlásil žádný jiný uchazeč, ujímá se dvaašedesátiletý Pérez vlády ve slavném španělském klubu už dnes.

Foto: Susana Vera, Reuters

Prezident Realu Madrid Florentino Pérez

Článek

Pérezovými protikandidáty měli být Eduardo Garcia a bývalý místopředseda klubu Juan Onieva, oba však v minulých dnech svou snahu vzdali. Real byl bez řádného prezidenta od ledna, kdy rezignoval Pérezův nástupce z roku 2006 Ramón Calderón kvůli skandálu s ovlivňováním voleb na prosincovém generálním shromáždění.

Pérez šéfoval v Realu v letech 2000-2006 a byl architektem politiky "Galacticos", která spočívala v každoročním nákupu hvězdy světového formátu. Díky tomu do Madridu přišli David Beckham, Ronaldo nebo Zinédine Zidane. Právě posledně jmenovaný francouzský mistr světa z roku 1998 se nyní do klubu vrací, působit bude v roli odborného poradce.

Real získal v letech 2001 a 2003 španělský titul a v mezidobí triumfoval v Lize mistrů. Pak ale přišla hubená léta a Pérez odstoupil v únoru 2006 v situaci, kdy klub směřoval k třetí sezóně za sebou bez zisku trofeje.

Ramose možná vystřídá Pellegrini

Pro své druhé funkční období slíbil Pérez vytvořit velkolepý sportovní projekt, ovšem dosud neoznámil konkrétní jména hráčů nebo trenéra, jehož by chtěl přivést. Španělská média spekulují, že současného kouče Juandeho Ramose by měl nahradit Manuel Pellegrini z Villarrealu, dlouhodobě se mluví o zájmu Realu o Cristiana Ronalda z Manchesteru, Francka Ribéryho z Bayernu či Kaká z AC Milán.

"Není to jen záležitost regenerace, také potřebujeme přestavět a oživit," řekl Pérez nedělnímu vydání listu El País. "Real Madrid potřebuje opravdovou revoluci, která přinese zpět vzrušení," dodal šéf stavební firmy ACS.

Real podle něj nyní dostal extra motivaci díky úspěchu věčného rivala Barcelony, jež kralovala Španělsku i celé Evropě. "Musíme zase uchvátit fanoušky úžasným týmem složeným ze skvělých hráčů ze Španělska, zahraničí i mládežnické akademie. Také musíme získat zpět ekonomickou sílu," řekl Pérez.

Naznačil, že ani nyní nebude litovat peněz vynaložených na fotbalové superhvězdy. "Historie Realu Madrid nás zavazuje k tomu mít některé z nejlepších hráčů na světě a ve Španělsku," dodal staronový šéf "Bílého baletu".

Reklama

Související témata: