Hlavní obsah

Barcelona vyzvala Real, aby řekl, kde vzal na Ronalda peníze

BARCELONA

Vedení FC Barcelony se nelíbí částka, za niž konkurenční Real Madrid koupil Cristiana Ronalda z Manchesteru a Kaká z AC Milán. "Bílý balet" za obě fotbalové hvězdy zaplatil dohromady 160 miliónů eur a zhruba stejnou částku má v plánu v létě ještě utratit za další posily. Podle katalánského klubu je to velmi podezřelé a vyzval svého rivala, aby zveřejnil zdroj peněz.

Článek

Real začátkem roku přiznal dluhy zhruba ve výši 200 miliónů eur, přesto staronový prezident Florentino Pérez po svém zvolení do funkce prohlásil, že za posily v létě utratí kolem 300 miliónů eur. "Nevím, kde tu částku vzali," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RAC1 ekonomický ředitel Barcelony Xavier Sala i Martin. "Pérez sice říká, že peníze získá díky prodeji dresů, ale to by musel prodat asi 30 miliónů dresů a to je nemožné. Někdo jim ty peníze musel dát a bylo dobré, aby to vysvětlil," dodal.

Sala i Martin také prohlásil, že Barcelona by nikdy za jednoho fotbalistu takovou částku jako Real nezaplatila. "Mohu vás ujistit, že 65 miliónů eur za hráče nedáme. Za ty peníze bychom si mohli koupit celý tým, který nám v Římě vyhrál Ligu mistrů," uvedl.

Transfery ohrožují myšlenku fair play

Přestup Ronalda a Kaká se nelíbí ani prezidentovi UEFA Michelu Platinimu. "Každý den někdo přestoupí za přemrštěnou částku. Tyhle transfery vážně ohrožují myšlenku fair play a finanční vyrovnanost našich soutěží," citovala ho agentura AFP. "UEFA proto s kluby pracuje na novém systému přestupů. To je naše hlavní priorita," dodal.

K rekordnímu přestupu portugalské hvězdy za 2,5 miliardy korun se vyjádřil také britský premiér Gordon Brown. "Ronaldo je jeden z nejlepších hráčů na světě. Lidem i fotbalu v Anglii bude chybět," citoval Browna server BBC. "Sira Alexe Fergusona ale dobře znám a vím, že už vymyslel plán, jak ho nahradit. Dokonce si myslím, že pro United to není oslabení, ale že naopak ještě zesílí," dodal.

Britský ministr sportu Gerry Sutcliffe vyzval anglické kluby, aby Real v utrácení nenapodobovaly. "Už jsme napsali vedení Premier League a Fotbalové asociaci. Mám obavy o budoucnost fotbalu. Kluby jsou velké společnosti a mají k dispozici obrovské částky. Musíme ale zajistit, aby to nepřekročilo určitou hranici. Nechceme, aby naše kluby krachovaly," prohlásil. "Máme sice nejúspěšnější ligu na světě, ale nesmíme zapomenout na mládež, kterou bychom měli podporovat," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články